Select Page

Svečano obilježena 25. godišnjica utemeljenja Hrvatske Republike Herceg-Bosne

Svečano obilježena 25. godišnjica utemeljenja Hrvatske Republike Herceg-Bosne

Jučer je pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te svečanom akademijom obilježena 25. godišnjica utemeljenja Hrvatske Republike Herceg-Bosne.

Svečanost obilježavanja 25. godišnjice utemeljenja Hrvatske Republike Herceg-Bosne počela je u Grudama polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobu predsjednika mr. Mate Bobana. Prije održavanja svečane akademije, prethodila je sveta misa koja je održana u mostarskoj katedrali, te svečani mimohod do Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, gdje je vijence pred Spomenikom hrvatskim braniteljima ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače položilo izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora BiH te izaslanstvo Republike Hrvatske.

28. kolovoza 1993. Hrvatska zajednica Herceg Bosna prerasta u ‘Hrvatska Republika Herceg Bosna’, kao hrvatska upravna jedinica u sklopu Bosne i Hercegovine. Hrvatska zajednica Herceg Bosna, kao politička, kulturna, gospodarstvena i područna cjelina hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini utemeljena je 18. studenoga 1991. godine. Osnovana je od strane političkog vrha Hrvata u Bosni i Hercegovini (HDZ BiH), kao odgovor srpskoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu i Hrvate u toj zemlji, a nastala je iz nužne potrebe za Hrvate u BiH, u kontekstu raspada bivše države i same pozicije BiH u to vrijeme.

Hrvatska Republika Herceg Bosna bila je ključna za obranu hrvatskih područja i Hrvata u BiH te je ugrađena u temelje Washingtonskog, a zatim i Daytonskog sporazuma.

OGLASI

Loading