Select Page

Predstava ‘Ajmo na fuka’ ispraćena pljeskom češke publike

Predstava ‘Ajmo na fuka’ ispraćena pljeskom češke publike

Koprodukcijska predstava Hrvatskog narodnog kazališta Mostar (HNK) i Narodnog pozorišta Mostar (NP) “Ajmo na fuka” odigrana je u ponedjeljak, 7. prosinca, na pozornici kazališta “Metro” u Pragu.

Glumci HNK Mostar i NP Mostar Robert Pehar i Saša Oručević ispraćeni su velikim pljeskom dvjestotinjak gledatelja koji su za ovu prigodu stigli iz raznih gradova Češke i Slovačke.

Ogromno zanimanje

Za predstavu je vladalo ogromno zanimanje u českoj prijestolnici, osobito među ljudima s područja bivše Jugoslavije, koji su u svojim reagiranjima skupa s domaćom češkom publikom potvrdili kako predstava može bez problema komunicirati i s gledateljstvom, u ne samo drugom jezičnom, nego i kulturološkom kontekstu, priopćeno je iz HNK Mostar

Ovo je bilo prvo gostovanje predstave “Ajmo na fuka” izvan granica BiH. U srijedu, 9. prosinca, Mostarci s istom predstavom gostuju u Brnu u kazalištu “Polarka”.

Kultni status

Ova mala turneja po Češkoj održava se u organizaciji udruge “Lastavica” i pod pokroviteljstvom Veleposlanstva BiH u Pragu. Sponzori gostovanja su UniCredit Bank d.d. Mostar i HT Eronet. “Ajmo na fuka”, koja je vrlo brzo nakon premijernog izvođenja stekla kultni status među mostarskom publikom, do sada je imala više od dvadeset repriza na scenama u HNK i NP Mostar, a gostovala je u Tuzli, Zenici, Sarajevu i Posušju. U Zenici je na Festivalu BH drame dobila posebno priznanje žirija za kazališnu suradnju.

Za iduću godinu planirana su gostovanja u Zagrebu i Beogradu, kao i mini turneja po BiH. Prema najavama autorskog tima, tekst će već početkom iduće godine doživjeti određene preinake, osobito onaj dio koji se odnosi na komentare aktualne mostarske i svjetske situacije. “Dramaturški okvir samog teksta zapravo je otvorena platforma”, kazao je redatelj Dragan Komadina.

vecernji.ba

OGLASI

Loading