Select Page

Šesti spomenik ocu hrvatske moderne književnosti

Šesti spomenik ocu hrvatske moderne književnosti

Kulturna manifestacija “Šimićevi susreti 2017.” počela je u dvorani osnovne škole u Drinovcima predstavljanjem knjige “Šimićevska preobraženja” Mladena Vukovića.

Riječ je zbirci 111 pjesama posvećenih Antunu Branku Šimiću, ocu hrvatske moderne književnosti, što ju je priredio Mladen Vuković, piše Večernji list BiH. Nazočne je pozdravio Mario Bušić, dopredsjednik Organizacijskoga odbora Šimićevih susreta i predsjednik grudskog ogranka Matice hrvatske, izdavača ove knjige, a Zora Dujmović, federalna ministrica kulture i sporta, službeno je otvorila ovu tradicionalnu kulturnu manifestaciju poručivši: “Ne idite maleni ispod zvijezda!”

Pojedinosti iz života

Miljenko Bujac govorio je o nepoznatim pojedinostima iz života i djela oca hrvatske moderne književnosti, istaknuvši da je puno ostavštine A, B. Šimića sačuvano zahvaljujući njegovu nećaku Vladi Pandžiću i bratu Stanislavu. “Artist Šimić inzistirao je na začudnosti”, istaknuo je Bujac, dodavši kako se ovaj protagonist modernizma u hrvatskoj književnosti ogledao u raznolikoj poetskoj vokaciji. Pohvalio je arhivski trud vrsnog znalca Mladena Vukovića. Ivica Šušić kazao je kako je u Drinovce dolazio još 70-ih godina kada je pisao diplomski rad o ekspresionizmu A. B. Šimića. Citirao je Juru Kaštelana koji je o pjesniku rekao: “Javio se i nestao kao meteor. Ostala je svjetlost.” Šušić je istaknuo kako je Šimić počeo kao matoševac, a da su kasnije na njega utjecaj imali njemački ekspresionistički časopisi.

Mladen Vuković koji je pripremio i zbirke pjesama posvećenih Tinu Ujeviću, Marinu Držiću i Bruni Bušiću, kazao je kako je knjiga “Šimićevska preobraženja” njegov mali dar velikom pjesniku. Naglasio je neke pojedinosti iz njegova predgovora u knjizi. Tako je kazao kako su pjesme A. B. Šimića prevedene na 20-ak jezika, da su 22 skladatelja uglazbila Šimićeve stihove, da gotovo nema hrvatskog grada bez ulice A. B. Šimić, a da je ovome pjesniku podignuto pet spomenika. Može se reći kako je ova Vukovićava knjiga posvetnica šesti spomenik A. B. Šimiću! Šimićeve stihove govorio je glumac Robert Pehar koji je bio i voditelj programa, a u glazbenom dijelu programa nastupila je Lucija Zovko.

Bogat program

Program Šimićevih susreta 2017. nastavit će se večeras u kinodvorani u Grudama predstavom “Gastarbajterski Božić” Mate Matišića u izvedbi glumačke družine Histrion. U ovoj hit-komediji koja govori o zgodama i nezgodama gastarbajtera na Badnju večer u Njemačkoj briljiraju Zlatko Vitez, Anica Dobrić i Joško Ševo. Program ove kulturne manifestacije sutra stiže u Mostar i Široki Brijeg, značajne postaje na životnom putu oca hrvatske moderne književnosti, pa se ponovo vraća u Grude i Drinovce, rodno mjesto braće Šimić.

veecrnji.ba

OGLASI

Loading