Select Page

Predstavljena knjiga akademika Miroslava Palamete na Filozofskom fakultetu

Predstavljena knjiga akademika Miroslava Palamete na Filozofskom fakultetu

Predstavljena je knjiga „Fikcionalnost životopisa Petra Berislavića“ autora akademika Miroslava Palamete na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Palameta je u svome djelu rasvijetlio jednu od najpoznatijih afera u povijesti hrvatske književnosti vezanu uz latinski životopis biskupa i bana Petra Berislavića (? – 1520.) koji je pod naslovom “Vita Petri Berislavi” (Venecija, 1620.) objavio Ivan Tomko Mrnavić (1580.-1637.). Aferu je izazvao svojim optužbama talijanski prirodoslovac Alberto Fortis (1741.-1803.) u putopisu “Viaggio in Dalmazia” (Venecija, 1773.).predstavljanje_knjige2

Prof. dr. Ivo Lučić je u svom predstavljanju knjige objasnio da autor Palameta nije prihvatio opće prihvaćenu tezu da je Tomko Mrnavić plagijator kako ga je optužio Fortis te autor u svome djelu pobija tu tvrdu.

„Fortis je optužio Mrnavića da je on krivotvoritelj, a zapravo je Fortis krivotvoritelj koji je time htio prikriti svoje nedjelo te je Palamta to vrlo jasno pokazao gdje imate sjajan osvrt na književnost, na povijest, a i stilski je dobro napisana poput kakva krimića“, rekao je Lučić. predstavljanje_knjige1

Prof. dr. Mladen Ančić je objasnio da je akademik Palmeta morao raščistiti društveno stanje u 17. stoljeću kako bi mogao razumjeti Mrnavića te napisati ovakvo jedno djelo.

Autor Miroslav Palameta je objasnio da je „Fikcionalnost životopisa Petra Berislavića“ imala vrsne čitače, vrsne kolege te je na taj način rasvijetlio vrsnu humanističku situaciju s jednim brojem ljudi koji su to čitali i tako ih uveo u problematiku koju ova knjiga predstavlja.

OGLASI

Loading