Select Page

Tri knjige Marine Alerić Bebić predstavljene u Posušju

Tri knjige Marine Alerić Bebić predstavljene u Posušju

U Posušju, 30. 03. u Kino dvorani, predstavljene su tri zbirke poezije pjesnikinje Marine Alerić Bebić. O knjigama su govorili književnici, članovi DHKHB Stanislav Bašić I Miljenka Koštro.

Marina Alerić Bebić rođena je u Drinovcima 13. Kolovoza, 1966. godine. Članica je Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne. Kao srednjoškolka pobjednica je Šimićevih susreta 1985. u kategoriji srednjoškolaca.

Djela (zbirke poezije):

Bijeli pelin (Matica hrvatska, Grude,2016.)
Ptica na prozoru, (Matica hrvatska, Grude, 2016.)
VAE SOLI (Ovo djelo je nagrađeno na natječaju Fondacije za izdavaštvo Sarajevo u 2018. Godini. (Izdavačka kuća PLANJAX KOMERC doo)

Susret s pjesništvom uvijek je izazov, a izazov traži odgovor. Nađoh se pred jednim takvim, zapravo pred tri stihozbirke Marine Alerić Bebić.

Marina gleda iz kuta sestre, hoću reći, između ostalog, piše i kao sestra poginulog hrvatskog branitelja, dragovoljca, i iz tog gorkog iskustva gubitka voljenog brata, rađaju se snažni stihovi koji čitatelja ostavljaju bez daha.

Marininu poeziju treba s puno pozornosti čitati i isčitati. Svi smo mi, uz Božju pomoć, pozvani na izgradnju ljepšega svijeta i podizanja svijesti o važnosti doma, domovine, obitelji i drugih neprolaznih vrijednosti o kojima autorica piše.

Autorica se nikomu ne dodvorava nego u stihovima iznosi zdrav kritički stav o problemima u društvu i istinski promišlja o najbitnijemu u našemu prolaznom životu, između ostalog kazala je Koštro.

Stanislav Bašić je kazao da poezija I pjesme nisu isto, jer pjesme ne moraju bit poezija. Riječ je o dva različita svijeta koje na svoj način objedinjava stih kao vanjska odrednica I jednoga I drugog, a čija je bit vrlo različita.

U općoj poplavi pjesama, čitamo pjesme s vrlo malo inventivnosti, a s dosta plitkosti. Kada je riječ o pjesnikinji Alerić vidljiva je originalnost, inventivnost i snaga individualiteta.

Poezija je najdublja duhovna djelatnost koja u sebi spaja I pjesnički zanat I znanje I još mnogo toga u jedan sretni trenutak, kazao je Bašić.
U glazbenom dijelu je nastupila klapa Zvizdan, a voditeljski sve uobličila Marija Budimir. Na kraju se brojnoj publici I sudionicima promocije obratila sama autorica koja se svima zahvalila.

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading