Select Page

Predstavljena knjiga poezije “Luč Hrvata” Ante Nadomira Tadića Šutre

Predstavljena knjiga poezije “Luč Hrvata” Ante Nadomira Tadića Šutre

U organizaciji Udruge nositelja ratnih odličja Hrvatskog vijeća obrane Zapadnohercegovačke Županije u Posušju je organizirana promocija najnovije zbirke pjesama pod nazivom “Luč Hrvata” književnika, umirovljenog časnika hrvatske vojske iz Knina, Ante Nadomira Tadića Šutre.

Pjesnik i književnik koji je prvi puta gostovao u Posušju svoju desetu jubilarnu zbirku pjesama predstavio je svojim kolegama suborcima i svim ljubiteljima stihova.
Na početku sve nazočne ispred Udruge pozdravio je Zdravko Jukić. O novoj zbirci poezije poznatog hrvatskog književnika biranim riječima govorio je književnik, novinar i teolog Miljenko Stojić.

DSCN5002

 

Odudara od suvremenih trendova

Govoreći o Šutrinu pjesništvu Miljenko Stojić je ukazao na činjenicu kako ono znatno odudara od suvremenih trendova koji se sustavno pokušavaju nametnuti. »Ponirući u ovo pjesništvo polako dolazimo do zaključka da je ono na braniku svih naših ljudskih i vjerskih vrjednota. Nismo obijesni putnici ovom zemljom, već osobe upućene prema vječnosti. Zbog toga treba braniti svoje svetinje, pa i uzeti pušku u ruke ako je potreba. Time se nikoga ne mrzi, dapače pomaže mu se da se oslobodi svoga zla suočavajući se s granicom koju smo mu postavili. Nažalost ima hrvatskih književnika koji ovako ne razmišljaju. Zanose se ideologijama jugoslavenstva, internacionalizma, »regiona«, liberalizma… i idu krivim pravcima. Takvi ne gledaju kako će pisati, nego kako će se svidjeti onima za koje misle da trenutno diktiraju trendove u književnosti. Zbog toga im je ova nova Tadić Šutrina knjiga, obogaćena izborom iz njegovih prijašnjih zbirki, rukavica bačena u lice. Ne možeš ga prešutjeti, a trebalo bi. Baš nezgodno!«, istaknuo je tijekom predstavljanja Miljenko Stojić.

DSCN5016

 

Lijepim kršćanskim pozdravom „Hvaljen Isus i Marija“ Šutra je odmah na početku rekao kako je to pozdrav koji su nas učili naši roditelji, djedovi i bake. „Dobro se sjećam, roditelji su govorili, kada se sretne na putu u selu, one koje poznajemo ili ulazimo u kuću, da se pozdravi sa “Hvaljen Isus i Marija”. Ne stidimo se iskazivati svoju vjeru, svome Bogu… Ova zbirka pjesama je jedan poziv da se vratimo onim našim istinskim vrijednostima. Živimo život kako nas je Isus učio.“

Predstavljanje je završio dirljivo uz pjesmu „Hrvatica“ čestitajući toplo i ljudski svima Božić i puno blagostanja u Novoj godini Gospodnjoj 2015.

DSCN5008

Ljubav, vjera, domovina, obitelj

Inače, ovo je njegova deseta knjiga poezije znakovitog imena “Luč Hrvata” koja je podjeljena u tri dijela. Prvi dio je Noć pjesme drugi izbor uspješnica iz devetoknjižja a treći dio je audio zapis, CD, sa poznatim uglazbljenim pjesmama. U Šutrinim pjesmama, koje su posvećene ljubavi, vjeri, domovini i obitelji, što neprestano naglašava, jednakim se žarom izriče ljubav prema domovini, svom zavičaju, kamenu, majci, ocu i ženi i djeci. Izražavajući tugu i sreću u svim svojim ljubavima i nesretan u tugama jednako pjeva i miluje cijelo hrvatsko biće.

DSCN5002

Na predstavljanju je nastupila ženska klapa „Zvizdan“, a odličnom ambijentu su pridonijeli i gangaši te Tomislav Kovač – Strukić koji je svirao na guslama i diplama. Programom je moderirao novinar radiopostaje Posušje Ljubo Kovač.

Posusje.net

OGLASI

Loading