Select Page

Predstavljeno Peto evanđelje – sedam dana u Svetoj zemlji

Predstavljeno Peto evanđelje – sedam dana u Svetoj zemlji

Proteklog vikenda u Posušju je bilo nekoliko zanimljivih kulturnih i drugih događanja. Među njima je i predstavljanje knjige u kinodvorani Peto evanđelje – Sedam dana u Svetoj zemlji autorice, akademkinje Dubravke Oraić Tolić.

Prvi predstavljač bio je dr. fra Miljeno Šteko, provincijal Hercegovačke franjevaačke provincije. Na početku je naglasio kako je radostan na ovom predstavljanju književnog putopisa hrvatske akademkinje, književne teoretičarke, esejistice, pjesnikinje i prevoditeljice.

-Ovo je štivo temstski duboko usidreno u franjevačku karizmu. Sveta Zemlja na poseban način pripada franjevačkom Redu, istaknuo je, u temeljitom predavanju, provincijal dr. fra Miljenko. Posebno je izdvojio, a što se dogodi svakom hodočasniku u Svetu zemlju, doživljaj susreta s Kalvarijom.

Potom je knjigu na svoj način predstavio povjerenik za Svetu Zemlju fra Milan Lončar koji je izuzetno radio na organizaciji hodočašća već 14 godina.Rekao je za Dubravkin uradak da je nastao iz iskustva i stoga je tako vrijedan.

-To sam hodočašće tako duboko doživio da nisam prestao voditi hodočasnike u Svetu Zemlju Ta je Zemlja zauzela “veliki prostor u meni”…”ponio sam je sa sobom”, ponovio bi riječi velikog pape Ivana Pavla II. Naglasio je, među ostalim, kako se niti jedno hodočašćene može usporediti s dobro organiziranim kao u Svetu Zemlju.

Autorica knjige, inače posuška nevjesta Slavonka Dubravka Oraić Tolić, proslavila je 50 godina braka sa svojim mužem Benjaminom u Svetoj zemlji. U svom obraćanju iznijela je niz zanimljivih događaja koji su zapisane u tom djelu. Spomenula je i susrete s hodočasnicima iz Posušja, Mostara i drugih krajeva i zahvalila se svima na suradnji. posebno fratrima.

-Sve sam zapisivala na svakom pokretu a mnogo su mi pomogli i hodočasnici koji su mi poslali svoja prisjećanja tijekom hodočašća. Oni su dijelovi ovih zapisa koje duboko nosim i uspoređujem s Lijepom našom. Židovi ne zaboravljaju sve svoje pa bi i mi Hrvati trebali tako činiti, naglasila je autorica ove zanimljive knjige koja će se, kako je naglasio fra Milan, čitati dva i više puta.

Uz predstavljanje bilo je i čitaanja dijelova iz knjige te nastupa posuških framaša u programu koji je vodio fra Ivan Penavić. (pc)

opcina-posusje.ba

OGLASI

Loading