Select Page

Predstavnici općine Posušje i udruge proistekle iz Domovinskog rata na obilježavanju 26. obljetnice oslobođenja Kupresa

Predstavnici općine Posušje i udruge proistekle iz Domovinskog rata na obilježavanju 26. obljetnice oslobođenja Kupresa

Jučer je svečano obilježena 26. obljetnica oslobođenja Kupresa. Programu su nazočila brojna izaslanstva, među kojima je bilo i izaslanstvo Općine Posušje predvođeno načelnikom Brankom Bagom i predsjednikom Općinskog vijeća Ivanom Lončarom, zajedno s predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata s prostora naše općine.

Oni su tijekom jutra položili vijence i upalili svijeće na spomen obilježjima Kupreško polje, spomeniku Vukovarcima te pred spomen pločom dvojice poginulih pripadnika postrojbe “Posuški vitezovi”.u 11:00 sati uslijedilo je sveto misno slavlje koje je predslavio pomoćni biskup monsinjor Tomo Vukšić uz koncelebraciju brojnih svećenika.

Nadahnutom propovijedi monsinjor Vukšić je istaknuo potrebu da se braniteljima i njihovim obiteljima kao i stanovništvu ovih krajeva omoguće nova radna mjesta, za tisuće kolijevki s novim životima, jer to bi bio jedini garant opstojnost i u budućnosti u ovim krajevima.Nakon misnog slavlja pored križa poginulim stradalnicima u drugom svjetskom ratu, pomoćni biskup Tomo Vukšić izmolio je opijelo, a potom je pobjednički mimohod krenuo ka platou ispred hrvatskog doma Kupres, gdje je održan prigodan program blagoslova i posvete novosagrađenog spomenika.

Riječ je o brončanoj skulpturi, visine oko 4 metra, pod nazivom “Zahvalnost”, a djelo je akademskog slikara Ante Mamuše. Također su brojna izaslanstva, prisjećajući se žrtve hrvatskog naroda, i pred ovim obilježjem položili vijence i upalili svijeće. U glazbenom dijelu programa, prigodom posvete spomenika, je sudjelovala i posuška klapa Grga.

Kada se govori o obljetnici oslobođenja Kupresa, treba reći da je ona usko vezana uz vojnu operaciju Cincar. Trajala je od 1. do 3. studenog 1994. tijekom koje je oslobođen prostor od 400 četvornih kilometara, između ostalog i Kupres, čime je okončana trogodišnja okupacija. Veliki obol u obrani i oslobađanju Kupresa dali su i branitelji s područja općine Posušje.

OGLASI

Loading