Select Page

Simpozij „Kulturno-povijesna baština, problemi-izazovi-potencijali“ održava se u Širokom Brijegu

Simpozij „Kulturno-povijesna baština, problemi-izazovi-potencijali“ održava se u Širokom Brijegu

Odjel za kulturu, sport, medije i informiranje Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH u suradnji s Vladom Zapadnohercegovačke županije organizirao je simpozij „Kulturno-povijesna baština, problemi-izazovi-potencijali“. Isti se održava danas u Širokom Brijegu.

a simpoziju izlažu stručnjaci iz različitih ustanova koje se bave zaštitom kulturno-povijesne baštine i njene promocije.

Uvodne riječi na ovom događaju imali su Ivan Jurilj (ravnatelj Ureda Vlade ŽZH za Europske integracije), Ivan Vukoja (voditelj Odjela Glavnog vijeća HNS BiH) i Ankica Gudeljević (ministrica civlnih poslova BiH).

Izlagači na simpoziju su Stjepan Dilber (arheolog, kustos Franjevačkog muzeja), Maja Soldo (arheolog, MOZKŠ ŽZH), Dražena Džeko (ravnatelica Muzeja Gorica, Livno), Ante Uglešić (pročelnik studija arheologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru i Zadru), Tino Tomas (arheolog i povjesničar umjetnosti), Stanislav Vukorep (umirovljeni službenik za zaštitu kulturno povijesne baštine, pisac, publicist), Jela Duvnjak (etnolog, Muzej Gorica) i Anto Brtan (Agencija za zaštitu spomenika Jajce).

Na simpoziju je istaknuto kako je baština temelj kulturnog identiteta svake društvene zajednice. “Različitosti nam služe kao mostovi budućnosti, ne rušimo ih, obnovimo ih”, poručeno je s ovog simpozija u širokobriješkom hotelu Park.

Bosna i Hercegovina je poznata po bogatstvu i raznovrsnosti kultumo povijesnih dobara, materijalnih i nematerijalnih, te se kao i ostale susjedne zemlje suočava s najvećim izazovom – njezinom zaštitom.

Problem koji iz dana u dan postaje sve veći i stručnjaci iz adekvatnih ustanovaa nisu u mogućnosti zaštiti dobra koja su dobrim dijelom devastirana ili se iz dana u dan nastavljaju devastirati. Detektori metala, nepostojanje adekvatnog zakonskog okvira po pitanju zaštitnog istraživanja kao prijeke potrebe, loša koordinacija između ustanova diljem zemlje, samo su neki od izazova s kojima se susrećemo.

Važno je istaknuti da se itekako značajan iznos financijskih sredstava izdvaja za kulturu svake godine, također istaknuti i pozitivno ozračje Muzeja kao što je Gorica Livno koji ima savršenu harmoniju djelovanja struke, općinske i županijske vlasti te svakako franjevačke zajednice kojima i dugujemo zahvalu za ulogu čuvara naše baštine. Problemi nacionalnih spomenika, koji su ionako devastirani, nakon proglašenja propadaju još više zbog neelikasnog sustava zaštite i koordinacije ustanova. Od izazova do potencijala u svrhu održivog upravljanja i korištenja kulturno-povijesnih dobara preko zajedničkih susreta i konkretnih zaključaka putem organizirane koordinacije između ustanova, nadležnih ustanova i stručnjaka kako bismo poslali poruku snage multidisciplinarnog pristupa i bolje povezanosti društvene zajednice kao temelja civiliziranog društva i nadležnih ustanova, istaknuto je.

Vrisak.info

OGLASI

Loading