Select Page

Presuda Prliću i ostalima odgođena za 2019. godinu

Presuda Prliću i ostalima odgođena za 2019. godinu

Sudac Carmel Agius prije mjesec dana imenovan je za predsjednika Suda u Haagu. Na toj poziciji naslijedio je Theodora Merona, ali to nije jedina dužnost koju je preuzeo u haaškom sudu. Naime, prema prošlotjednoj odluci, Agius je imenovan i za predsjednika Žalbenog vijeća u slučaju Prlić i ostali. To ne bi bio nikakav problem da žalbeni postupak ne traje već dvije godine, a trebao je biti završen sredinom 2017. godine. Sada je sve vraćeno na početak.

– Došli smo u poziciju da novi sudac, sada i predsjedavajući Žalbenog vijeća mora ući u predmet, što znači kako sve ide iz početka. Ako je presuda trebala biti 2017. godine, a Žalbeno vijeće već dvije godine radi u drugostupanjskom postupku, to znači kako presuda neće biti donešena do 2019. godine – rekli su za Prvi.tv sugovornici iz haaškog suda.

Sam sudac Agius najavio je prije nekoliko dana kako će slučajevi kao što su Hadžić, Stanišić i Župljanin, Karadžić i Šešelj biti riješeni u 2016. godini, a onda se ova pravosudna institucija posvećuje slučajevima Mladića i “šestorke”.

– Kad dođemo do te faze, svi naši napori nakon toga će biti usmjereni na zatvaranje Međunarodnog suda i okončanje prvostupanjskog postupka protiv Mladića i žalbenog postupka u predmetu Prlić i drugi, najvećem i najsloženijem žalbenom postupku pred Međunarodnim sudom u posljednjih nekoliko godina – izjavio je Agius.

Da će rad suda biti prolongiran dao je naslutiti Agius u svojoj izjavi gdje navodi kako je Vijeće sigurnosti odlučno da zatvori vrata ove institucije do kraja 2017. godine, ali kako to neće biti nimalo jednostavno.

Vijest o promjeni u Žalbenom vijeću i o odgodi konačne presude Prlić i ostali su primili izuzetno teško. Čitavo desetljeće im se sudi, a činjenica kako proces neće biti završen još četiri godine znači kako će Prlić, Praljak, Stojić, Čorić, Pušić i Petković isto toliko godina još biti u haaškom pritvoru.

– Ovdje imamo situaciju gdje se sucima ne žuri, a ovo što sada rade pokušat će raditi što duže jer nikada neće imati plaće, uvjete rada i ostale beneficije kakve imaju sada. Ovo je žalosna situacija. Čemu se ti ljudi više mogu nadati kada će im se suditi 15 godina – kažu nam na kraju naši sugovornici.

Prvi.tv

OGLASI

Loading