Select Page

Pretresi na području Gruda, Širokog Brijega, Čitluka, Zenice i Sarajeva

Pretresi na području Gruda, Širokog Brijega, Čitluka, Zenice i Sarajeva

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su rano jutros akciju kodnog naziva “Lištica“, koja se izvodi na području Gruda, Širokog Brijega, Čitluka, Zenice i Sarajeva.

Aktivnosti se provode po naredbama Suda BiH i Tužiteljstva BiH u suradnji s pripadnicima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, MUP-a SŽ, MUP-a HNKŽ, MUP-a ZHŽ i MUP-a ZDKŽ.

U tijeku su pretresi objekata na 25 lokacija i uhićenja više osumnjičenih osoba zbog postojanja osnovane sumnje da su počinile krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom nedozvoljen promet akciznih proizvoda, nedozvoljeno skladištenje robe, porezna utaja ili prevara i pranje novca. U ovoj fazi, izvršenim pretresima pronađeno je i privremeno oduzeto više od tri tone rezanog duhana, dok pretresi na većem broju lokacija i dalje traju.

Pripadnici grupe za organizirani kriminal sumnjiče se da su od studenog 2015. do veljače 2016. godine, s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi, nezakonito nabavljali duhan u listu, vršili njegovu preradu i rezanje, te neovlašteno prodavali veće količine rezanog duhana preprodavcima i krajnjim kupcima širom BiH, bez prethodnog obilježavanja akciznim markicama i plaćanja obvezne akcize i PDV-a.

Procjenjuje se da su svojim nezakonitim djelovanjem u razdoblju od tri mjeseca prodali najmanje 55 tona duhana, čime je proračun BiH oštećen za iznos od oko 7.850.000 KM, a pribavljena protupravna imovinska korist veća od 1.200.000 KM.

Akciji je prethodila intenzivna kriminalistička istraga koju su istražitelji SIPA-e proveli pod nadzorom Tužiteljstva BiH s ciljem dokumentiranja nezakonitih aktivnosti osumnjičenih osoba, priopćeno je iz SIPA-e.

/HMS/

OGLASI

Loading