Select Page

Prije 29 godina padom Kupresa tragično završila bitka za Kupres u kojoj je poginulo 160 Hrvata: iz Posušja 14 branitelja

Prije 29 godina padom Kupresa tragično završila bitka za Kupres u kojoj je poginulo 160 Hrvata: iz Posušja 14 branitelja

Na današnji dan, 10. travnja 1992. godine padom Kupresa tragično je završena bitka za Kupres. Na ovaj datum se prisjećamo 160 poginulih i nestalih Hrvata na Kupreškoj visoravni u borbi protiv srpskog agresora 1992. Godine. Od toga broja čak je 14 branitelja iz Posušja ostavilo živote na kupresu. Četvero njih do danas nije pronađeno.

I ove godine će posuški branitelji s sudjelovati u svim protokolima koji se organiziraju na Kupresu povodom obljetnice, jer broj branitelja iz Posušja koji su se borili na Kupresu je bio iznimno velik. Nažalost, i broj žrtava. „Obljetnicu pada Kupresa podržava i organizira općina Posušje s Koordinacijom Udruga proisteklih u Domovinskom ratu HVO Herceg Bosne iz Posušja, te od financijskog do organizacijskog djela u koordinaciji načelnika, općine, predstavnika Udruga, na obljetnici uobičajno sudjeluju načelnik sa suradnicima, predstavnici Udruga, branitelji i obitelji“, kazao je Mladen Bašić predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a Herceg Bosne iz Posušja najavljujući odlazak danas na Kupres. Vraćajući se pak u vrijeme borbi početkom travnja 1992. godine, Bašić je za naš radio kazao da je u to vrijeme na Kupresu, ali i na drugim bojištima bio ogroman broj branitelja iz Posušja. „Tada je otišlo na Kupres preko 700 branitelja. Raspoređeni su bili u više faza. Odnosno prva grupa je otišla direktno u vatru, druga ih je pratila, a treća je bila u pričuvi. To govorim zato što po portalima i medijima često čitamo da je na Kupresu bilo oko 70 do 80 branitelja iz Posušja, što nije točno. Trebamo isto tako znati da je u tom trenutku Posušje imalo još oko 110 branitelja na terenu u Kruševu koji su se smjenjivali, a to su bili PDV, rezervni sastav policije i topništvo. Također treba napomenuti da je u tom trenutku bilo i na Livanjskom ratištu oko 70 pripadnika postrojbe Bušića koji su bili iz Posušja. To znači da je oko 900 branitelja iz Posušja bilo na različitim ratištima u jednom trenutku. To je jedan podatak koji se često zanemari, a vrlo je važan“, kazao je Bašić.

Gubitci na Kupresu su bili veliki. „Znamo da smo imali velike gubitke kao narod, ali i Posušje je imalo prevelik broj žrtava na Kupresu. U konačnici je 14 stradalih odnosno 10 poginulih i 4 nestala branitelja iz općine Posušje, imali smo i više zarobljenih koji su većinom završili u kninskim zatvorima i prošli velike torture mučenja i maltretiranja, kao i više ranjeni i ozlijeđenih“, kazao je Bašić pojašnjavajući da su to samo žrtve koje su pale tijekom travnja na Kupresu, te da je i kasnije bilo žrtava iz Posušja. „Iako mi branitelji i obitelji dobro znamo imena poginulih na Kupresu, ja bi zbog mladih koji ne znaju, a u susret obljetnici pada Kupresa istaknuo imena žrtava iz Posušja. Poginuli su: Damir Martić, Nediljko Vranjković Zele, Mate Bašić, Petar  Širić, Mate  Bešlić (Adama), Tomislav  Čamber, Jure Čutura, Vlado  Bešlić, Željko  Čutura i Branko  Kovač. Imamo nažalost još četvero branitelja koje nismo pronašli. To su: Zvonimir Bašić, Mate  Bešlić, Slobodan  Bešlić (Ivana) i Robert  Maras“, istaknuo je Bašić za naš radio.  

Dana 3. travnja 1992. počela je poznata bitka za Kupres, u kojoj sa strane tzv. Jugoslavenske narodne armije (JNA) sudjeluje 6.000 vojnika, 3 – 4 topnička i minobacačka divizijuna, jedan oklopni bataljun i zrakoplovstvo. Kupres brani Kupreška bojna HVO-a, Trinaesta bojna HOS-a, dragovoljci ZNG (Vukovarci) i ostali hrvatski branitelji (iz Tomislavgrada, Bugojna, Uskoplja, Livna, Posušja, Gruda,..). sveukupno njih 2.500, naoružani puškama s nešto ručnih raketnih bacača i minobacača. Dana 3. travnja, ujutro, oko 6:30, izbio je oružanisukob.  Nakon 7 dana borbe i otpora, nadmoćnijem srpskom neprijatelju Kupres pada 10. travnja 1992. godine. Kupres je bio okupiran sve do provedbe operacije “Cincar” koja je trajala od 1. do 3. studenog, a u kojoj su udruženim snagamaHVO-a i Armije BiH oslobođeni veći dijelovi Kupreške visoravni.

U nastavku u suradnji s Koordinacijom udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a Herceg Bosne donosimo podatke o svih 14 žrtava iz Posušja koji su poginuli i nestali u ovim borbama za Kupres.

OGLASI

Loading