Select Page

Prilika za dobru zimsku sezonu? Europa zatvara, a BiH otvara skijališta

Prilika za dobru zimsku sezonu? Europa zatvara, a BiH otvara skijališta
Vlasti u BiH odlučile su da neće uvoditi dodatne mjere ograničenja radi kontroliranja širenja pandemije pa na popularnim skijaškim odredištima i računaju da će dodatno privući posjetitelje.

Skijališta u Bosni i Hercegovini ozbiljno se pripremaju za predstojeću zimsku sezonu. Računaju da će unatoč pandemiji koronavirusa koja je nanijela teške udarce turizmu u svijetu privući goste kojima će omiljena zimska odredišta u Austriji ili Francuskoj  biti nedostupna.

Na Jahorini pokraj Sarajeva u nedjelju je otvorena skijaška sezona nakon što je uporabom sustava za stvaranje umjetnog snijega osposobljena staza “Poljice” koja bi trebala biti na raspolaganju skijašima kako za dnevno tako i za noćno skijanje a ostale staze otvarat će postupno, ovisno o snježnim padalinama.

U upravi Olimpijskog centra “Jahorina” nadaju se kako će ove godine, privući veliki broj skijaša posebice nakon najava da će popularna skijališta diljem Europe ostati zatvorena barem do 10. siječnja.

Booking je bolji

Ski-centri u Francuskoj su najavili da će biti zatvoreni. Prvi put se događa da ljudi koji su do sada skijali u Francuskoj, Italiji, Austriji rezerviraju smještaj na Jahorini i to nije mali broj. Prema informacijama koje sada imamo, bolji je booking ove godine nego prošle, kazala je za Hinu Sanja Ćeremidžić, glasnogovornica OC Jahorina.

U toj tvrtki računaju da će im u popunjavanju svih kapaciteta pomoći i to što nude “korona garanciju” za kupljene karte za skijališta.

To znači da će u slučaju zatvaranja granica ili zaraze gosta koronavirusom on moći otkazati korištenje kupljene ski-karte i prenijeti je u sezonu 2021./22. ili pak dobiti povrat 80 posto od uplaćenog iznosa.

Dnevna skijaška karta na Jahorini za odrasle u top sezoni je oko 50 KM a tjedna 220 KM.

Posebne mjere na skijalištima

Na skijalištima će ipak vrijediti posebne mjere a one podrazumijevaju ograničavanje broja osoba u gondolama i sjedežnicama, razmak u redovima i obvezu nošenja zaštitnih maski osim na stazama. Provodit će se redovita dezinfekcija a u ugostiteljskim će objektima na planini vrijediti mjere kao i drugdje. Bitna je razlika u odnosu na prethodne godine i to što neće biti masovnih zabava uz glazbu po kojima je Jahorina također postala poznata.

Skijalištima na Bjelašnici i Igmanu upravlja druga tvrtka pod nazivom ZOI ’94 no i su pripremili slične mjere.

Na Bjelašnici  je skijašima na raspolaganju tek jedna sjedežnica sa šest sjedala i jedna s dva sjedala te nekoliko ski-liftova pa posebice vikendima zna biti ogromna gužva.

U ZOI ’84 planiraju dozvoliti tri umjesto po šest osoba na klupama sjedežnice a za ponašanje u zatvorenim prostorima vrijede mjere koj su na snazi i drugdje – maske, distanca, dezinfekcija ruku.

Nude nešto povoljnije cijene skijanja pa se dnevna karta u vrhu sezone može dobiti za 40 KM dok sedmodnevna staje 225 KM.

Još su niže cijene ski karata na Vlašiću u središnjoj Bosni koji je i ranije bio privlačno odredište za brojne posjetitelje iz Hrvatske, a na turiste, posebice iz Dalmacije, kao i svih proteklih godina tijekom skijaške sezone računaju i na Kupresu.

(Hina) 

OGLASI

Loading