Select Page

Renata pravi ljekovite preparate, Ante promovira brdski biciklizam

Renata pravi ljekovite preparate, Ante promovira brdski biciklizam

Kada je 2002. godine Ante Bagarić iz Zagreba došao na Blidinje, imao je viziju taj planinski dio BiH pretvoriti u sportsku oazu.

Zahvaljujući najviše Janici i Ivici Kostelić tih godina je skijanje postajalo popularno pa je i Bagarić iznajmljivao skijašku opremu, a stizali su ljudi iz srednje i južne Dalmacije. A prije gotovo 10 godina, točnije 2006., Ante je sa suprugom Renatom krenuo s proizvodnjom ljekovitih preparata. Upravo u trenutku razgovora, Renata je skupljala borove iglice za proizvodnju sirupa od borovih iglica, ulja, masti, meleme.

Proizvodi u ljekarnama

Njihove proizvode već koriste brojne bh. ljekarne. – Proizvodimo i žele islandskog lišaja koji je 100 posto prirodan i učinkovit kod kašlja i drugih bolesti dišnih putova, govori nam Ante dok sjedimo i razgovaramo o širokom asortimanu poslova obitelji Bagarić. Prije nekoliko godina je uz zimski turizam i ljekovito bilje Ante počeo promovirati i ljetni turizam i postao je stručnjak u svom poslu. – Kada je recesija nastupila, izgradnja i jedan razvoj ne samo Blidinja već i šire je stao. Odlučio sam krenuti u promociju brdskog biciklizma. “Biker”, 1. hrvatski časopis bio je oduševljen kada je došao vidjeti kakve mogućnosti nudi Blidinje. Tada su nam posvetili četiri stranice u svome listu, naglašava za Vecernji.ba Bagarić. Kaže kako Zagrepčani i nisu bili pretjerano zainteresirani za zimski turizam jer u njemu mogu uživati u puno bližim lokacijama, no ovo sada ih je zaintrigiralo.

Poznati glumac oduševljen

– Svaka biciklistička radnja u Zagrebu ima promo materijal našeg biciklističkog kluba “MTB Blidinje”. Tu moram istaknuti poznatog hrvatskog glumca Sašu Buneta koji je uživao u ovom krajoliku i koji uvijek lijepim riječima, gdje god gostuje i pita se o biciklizmu, ističe Blidinje i naš klub, kaže Bagarić za Večernji list BiH. Ovaj biciklistički klub prepoznali su i Nijemci koji su im zahvaljujući projektu “Help” donirali šest vrhunskih bicikala. – Nizozemci, Škoti, Englezi, Austrijanci… svi oni dolaze na Blidinje, prenoće u našem odmorištu, uživaju u hrani, s vodičem prođu cijelo Blidinje, a navečer organiziramo i zabavu uz hercegovačke specijalitete, kako bi u potpunosti uživali u čarima Hercegovine i planinskog turizma. Obiđemo stećke, Blidinjsko jezero, Masnu luku, Pločno, Stipića livadu, Šćit, Vran planinu, Kedžaru… Bagarić priča kako su nedavno boravili britanski vojnici, i to 20 njih, u sklopu obuke, a moraju odraditi rafting, sportsko penjanje, kao i brdski biciklizam, što došli na Blidinju. A ovaj 36-godišnji sportski entuzijast sa svojom suprugom Renatom i dvoje djece nastavlja razvijati Blidinje, proizvoditi ljekovite prirodne preparate, unapređivati brdski biciklizam, te zimski i ljetni turizam.

vecernji.ba

OGLASI

Loading