Select Page

PRIMIRJE SAD-KINA: Na dan kad su trebale početi vrijediti nove carine, postignut dogovor

PRIMIRJE SAD-KINA: Na dan kad su trebale početi vrijediti nove carine, postignut dogovor

Američki predsjednik Donald Trump i kineski predsjednik Xi Jinping dogovorili su “fazu jedan” trgovinskog sporazuma koja uključuje smanjenje američkih carina na kinesku robu.

Strukturne promjene Kina je odustala od dodatnih carina na dio američke robe koje je, kako je bilo planirano, trebala uvesti jučer, objavila je državna carina. Između ostalog, dogovorom se smanjuju neke američke carine na kinesku robu u zamjenu za veliki skok u kineskoj kupnji američkih poljoprivrednih i drugih proizvoda. Kineske carine, koje su trebale stupiti na snagu jučer, ciljale su širok raspon proizvoda, od kukuruza i pšenice do američkih vozila i automobilskih dijelova. Ostale kineske carine, koje su već uvedene, ostaju na snazi, priopćila je carina.

“Kina se nada, na temelju jednakosti i uzajamnog poštovanja, da će surađivati sa SAD-om kako bi se uklonile temeljne zabrinutosti obiju strana te potaknuo stabilan razvoj američko-kineskih gospodarskih i trgovinskih odnosa”, stoji u priopćenju kineske državne carine.

“Kina je pristala na mnoge strukturne promjene i masovnu nabavu poljoprivrednih, energetskih i drugih proizvoda i usluga”, kazao je Donald Trump. Sporazum pokriva intelektualno vlasništvo, prijenos tehnologije, poljoprivredu, financijske usluge, valutu i stranu razmjenu, priopćeno je, pak, iz Ureda američkog trgovinskog predstavnika (USTR). Usto, Peking je pristao kupiti dodatne 32 milijarde dolara američkih poljoprivrednih proizvoda u iduće dvije godine, što je otprilike 16 milijardi dolara više na godišnjoj razini u odnosu na bazu iz 2017., kazao je trgovinski predstavnik SAD-a Robert Lighthizer te dodao da bi se taj iznos mogao povećati za još po pet milijardi dolara svake godine.

Peking je pristao u iduće dvije godine uvesti dodatnu američku robu i usluge vrijedne najmanje 200 milijardi dolara u odnosu na uvoz 2017. S druge strane, Washington je pristao suspendirati carine na 160 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz koje su također trebale stupiti na snagu 15. prosinca, ali će zadržati 25 posto carina na kineski uvoz u vrijednosti 250 milijardi dolara, i time će prepoloviti carine na 7,5 posto na uvoz u vrijednosti 120 milijardi dolara.

Kineski dužnosnici kazali su da su dvije zemlje postigle ogroman napredak u početnoj fazi trgovinskih pregovora. Pritisak na Peking SAD pritišće Peking da se obveže na nabavu poljoprivrednih proizvoda u vrijednosti 50 milijardi dolara u 2020., što su kineski dužnosnici prije pokušavali spriječiti. Sporazum će osigurati veću zaštitu stranim kompanijama u Kini i kineskim kompanijama u SAD-u, naveli su kineski dužnosnici. Na svjetskim su burzama, odmah nakon postignutog dogovora između SAD-a i Kine, cijene dionica porasle.

vecernji.ba

OGLASI

Loading