Select Page

Princ Mohamed uvodi promjene: S. Arabija će za pet godina biti sasvim drugačija

Princ Mohamed uvodi promjene: S. Arabija će za pet godina biti sasvim drugačija

Prijestolonasljednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman rekao je u srijedu da će njegova zemlja biti “sasvim drukčija” za pet godina, obećavši da će nastaviti provoditi reforme kako bi diversificirao gospodarstvo te naftom bogate monarhije.

“Vjerujem da je Bliski istok nova Europa”, rekao je princ Mohamed na međunarodnoj konferenciji o ulaganjima (FII) u Rijadu. “U sljedećih pet godina Saudijska Arabija će biti sasvim drukčija. Bahrein će biti drukčiji, kao i Kuvajt. Čak i Katar s kojim se ne slažemo, ima stabilno gospodarstvo i bit će sasvim drukčiji za pet godina”, rekao je.

Prijestolonasljednik je izradio plan gospodarskih i socijalnih reforma pod nazivom Vision 2030. koji predviđa futurističke megaprojekte, želi diversificirati resurse monarhije i više ih usmjeriti prema uslugama i novim tehnologijama, daleko od nafte. “Ako uspijemo u idućih pet godina, druge zemlje (u regiji) će poći za nama”, rekao je. “To je bitka Saudijaca, to je moja bitka u kojoj osobno sudjelujem”.

Prijestolonasljednik je održao govor drugog dana konferencije koju su bojkotirali strani čelnici zbog međunarodne osude koju je izazvalo ubojstvo saudijskog novinara i oporbenog čelnika Jamala Khashoggija u konzulatu njegove zemlje u Istanbulu. Dodao je da je njegova zemlja već načinila “velike korake” u razvoju gospodarstva. “Brojke same govore. Naši prihodi od nafte su gotovo utrostručeni”. Monarhija je umiješana u skup rat u Jemenu i uvela je embargo susjednom Kataru.

vecernji.ba

OGLASI

Loading