Select Page

Prisjećamo se Herceg-Bosne i riječi Mate Bobana koje i danas glasno odjekuju

Prisjećamo se Herceg-Bosne i riječi Mate Bobana koje i danas glasno odjekuju

U srijedu, 18. studenoga 2015. godine obilježavaju se 24 godine otkad je Mate Boban sa suradnicima u Grudama utemeljio Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu. Njen kreator, čovjek koji je poveo kolonu hrvatskog naroda u borbi za opstojnost u BiH preminuo je 7. srpnja 1997. godine, ali Hrvati unatoč svim teškoćama svjesniji su nego ikad važnosti Herceg-Bosne u očuvanju Hrvatske i BiH, ali i da riječi Mate Bobana izgovorene devedesetih nisu bile isprazne.

“Projekt Europske zajednice o Bosni i Hercegovini mi ćemo potpuno poštivati. Mi prihvaćamo Bosnu i Hercegovinu ustavno ustrojenu kao što predlaže Europska zajednica. Dakle, sa tri nacionalne jedinice, a u toj nacionalnoj jedinici mi ćemo opsluživati svoju vlast. Problem Bosne i Hercegovine sada je u tome što i Muslimani i Srbi vide Bosnu i Hercegovinu od jučer i danas, a mi vidimo Bosnu i Hercegovinu kakva ona treba biti i sutra. A to je Bosna i Hercegovina u kojoj će hrvatski narod imati potpuno jednaku vlast kao i ostala dva naroda. Bosna i Hercegovina kao država jednaka drugim državama jest jedina opcija hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini.”

Nije se Boban libio odgovoriti kada se potezalo hrvatsko pitanje u BiH pa je i uzoritom kardinalu Franji Kuhariću na njegov “Apel za obustavku sukoba u BiH” oštro odgovorio. “Mi nismo željeli rat ni sa četnicima, s Muslimanima pogotovu i nikada. Imamo napretek dokumenata za svoje tvrdnje. Ali smo željeli svoju slobodu, svoji na svome biti. Pričati o suživotu u vremenu rata u najmanju je ruku neukusno. Kad se cijeli svijet digao da izrastavlja i spasi što se da spasiti, nisu na mjestu riječi mlakosti. Treba pomoći i na drugi način, a ne svoj narod stavljati u istu vreću s onim koji ga kolje. Pa dokle smo onda došli?! Pitajte svećenike i fratre u Bosni ‘Ima li Bosne?’ Ima je, ima, ondje gdje je Hrvat za nju prolio krv, posijao svoje kosti. Pa jednom bi Vam svima trebalo biti jasno ono što i slijepac vidi: Bosne ima ondje gdje je HVO obranio, jer je to zemlja i Hrvata. Možete svim novinarima kazati da Hrvatska nema ništa s tim. To je u Bosni ostao jedan dio nje, koji nju ne briga. No jedno Vam obećajemo, kušat ćemo ostati živi na ovim prostorima”, stoji između ostalog u Bobanovom pismu Kuhariću.

I kada je rat trebalo zaustaviti ponovno je Mate Boban s hrvatskim narodom u BiH krenuo i u tu misiju. “Pregovori u Ženevi trebaju odrediti kakva sutra treba biti država BiH, jer je dosadašnja BiH, kao država, srpskom agresijom i rastrojem Jugoslavije nestala. Tu bosansku državu sada treba stvoriti, a da to Hrvati u BiH hoće – oni to pokazuju svojom krvlju. Tu državu valja stvoriti onakvom kakva je moguća, ali da bude slobodna, moderna i demokratska, s jednakim pravom triju naroda na tu zajedničku državu, i s pravom svakoga naroda da zadrži svoju samobitnost u zajedničkoj državi.”

Tekst:Boboska.com

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading