Select Page

Škola Superznalac iz Posušja osvojila prvo mjesto na 1. međunarodnoj olimpijadi Mentalne aritmetike Mostar 2022.

Škola Superznalac iz Posušja osvojila prvo mjesto na 1. međunarodnoj olimpijadi Mentalne aritmetike Mostar 2022.

Na prvoj međunarodnoj olimpijadi Mentalne aritmetike koja se ove godine održala u Mostaru i koja je okupila više stotina natjecatelja iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine škola iz Posušja osvojila je prvo mjesto po ukupnom broju medalja što je fantastičan rezultat s obzirom na činjenicu da je škola u Posušju krenula s radom u rujnu prošle godine. Konkurencija na natjecanju su bile škola koje se već godinama bave ovom drevnom japanskom vještinom.

Nevjerojatna je činjenica kako su Posušani u kategoriji mentalnog računanja kategorije C odnijeli prva 3 mjesta. Voditeljica ove grupe u Posušju je prof. matematike i informatike Ana Bešlić koja je i u županijskim natjecanjima iz matematike u dosadašnjim natjecanjma imala prvake. Očito je kako se radi o odličnom pristupu i načinu rada sa učenicima koji su sada podigli posušku školu na jedno zavidno mjesto u svijetu mentalne aritmetike.

“Ovo je nevjerojatno, imamo odličnu generaciju i nadali smo se dobrim rezultatima, ali da ćemo osvojiti prvo mjesto, zaista, ne! Imamo djece koja su započela u rujnu, ali i onih koji su počeli u siječnju. Sve funkcionira odlično, djeca brzo uče, što su pokazali i današnji rezultati. Ovo je bila prva olimpijada, sigurna sam da će iduće godine ići i na višu razinu, tako da očekujemo još veći broj djece”, izjavila je ovim povodom za naš radio voditeljica centra Superznalac u Posušju i Grudama prof. Ana Bešlić.

Mentalna aritmetika je vještina računanja drevnom računaljkom koja se zove abakus i kojom djeca mogu računati velike nizove brojeva zamišljajući abakus u glavi.

Benefiti ovakog načina rada: poboljšanje koncentracije, logike, memorije, brzo računanje, a samim time i povećanje samopouzdanja, važni su za pravilan razvoj djeteta.

Daljnji razvoj se nastavlja prema europskim odnosno svjetskim natjecanjima gdje će đaci pokazati svoje vještine s djecom iz drugih krajeva svijeta. Kod ovakvih događaja djeca osim natjecateljskog duha stječu i nova prijateljstva, upoznajući različitosti, njihov način i stil života kao i činjenicu kako se radom i trudom mogu ostvariti zadani ciljevi bez obzira što dolaze iz jednog malog mjesta poput Posušja. Znanje je univerzalni jezik koji je cijenjen u svim kulturama i nacijama svijeta, a ulog u znanje je najbolji ulog koji roditelji mogu napraviti za svoje dijete.

Dobro je znati kako se ovakvi programi mogu uopće pohađati u našoj Hercegovini u školama Superznalac, a uz ovakve rezultate vidimo da je kvaliteta samog programa na vrhunskoj, svjetskoj razini.

Radioposusje.ba

OGLASI

Loading