Select Page

Prlić na slobodi za tri godine, Pušić i Ćorić odmah, a ostali izlaze već ove godine?

Prlić na slobodi za tri godine, Pušić i Ćorić odmah, a ostali izlaze već ove godine?

Haški tribunal je hercegovačkoj šestorci potvrdio prvostupanjsku presudu, a pojedini osuđeni će se na osnovu presude, relativno brzo naći na slobodi.

Zbog činjenice da je prvom osuđenom Jadranku Prliću potvrđena kazna zatvora u trajanju od 25 godina, a s obzirom na to da se bivši predsjednik vlade Herceg-Bosne u pritvoru nalazi od 2004. godine, on će na slobodi biti najvjerovatnije već za tri godine kada odsluži dvije trećine kazne, prenosi Dnevni list.

Berislav Pušić, visokopozicionirani dužnosnik Hrvatskog vijeća obrane, odmah bi mogao izaći na slobodu, a vjerovatno će tražiti i svojevrsnu odštetu s obzirom na to da je u pritvoru od 2004. godine, a da je osuđen na deset godina zatvora.

Bruno Stojić osuđen je na 20 godina, u pritvoru je od 2004. godine, a na slobodi se može naći već 2017. zbog odslužene dvije trećine kazne – 13 godina i četiri mjeseca.

Slobodan Praljak, koji je izvršio samoubojstvo nakon izricanja presude, na slobodi bi se našao vrlo brzo s obzirom na to da je jednako kao i Stojić osuđen na 20 godina zatvora.

Milivoj Petković, načelnik Glavnog štaba HVO-a, identično kao Praljak i Stojić, na slobodi bi se trebao naći brzo, zbog presude od 20 godina zatvora. Petković, kao i gore navedeni, u pritvoru se nalazi od 2004. godine.

Valentin Ćorić je osuđen je na 16 godina zatvora. Od 2004. godine se nalazi u pritvoru i nakon odslužene dvije trećine kazne već se trebao nalaziti na slobodi pa će i on, kao i Pušić, vjerovatno tražiti neku vrstu odštete.

Prema praksi Haškog tribunala osuđenici kojima je izrečena pravomoćna presuda, izlaze na slobodu nakon odsluženja dvije trećine kazne.

U odsluženu kaznu računa im se vrijeme provedeno u pritvoru, ali ne i vrijeme koje su proveli na privremenom puštanju na slobodu. Koliko su točno vremena šestorica bosanskohercegovačkih Hrvata proveli na slobodi teško je ustvrditi jer ICTY može objaviti kada je pustio na slobodu neke pritvorenike, ali to može uraditi i u tajnosti.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading