Select Page

Pročitajte pet usvojenih zaključaka skupa ”Hrvati BiH – nositelji europskih vrijednosti”

Pročitajte pet usvojenih zaključaka skupa ”Hrvati BiH – nositelji europskih vrijednosti”

U organizaciji Ureda hrvatskoga člana Predsjedništva BiH u Međugorju je održan završni sastanak Organizacijskoga odbora znanstveno-stručnoga skupa s međunarodnim sudjelovanjem “Hrvati BiH – nositelji europskih vrijednosti”.

Sastanku su nazočili predstavnici Sveučilišta u Mostaru, Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Splitu, Hrvatske akademije za znanost i umjetnost BiH, Odjela za znanost i obrazovanje Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora te Instituta za društveno-politička istraživanja Mostar, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Zaključeno je kako je skup u Neumu organiziran sukladno najvišim standardima te da predstavlja početak sustavnoga znanstveno-stručnoga bavljenja položajem Hrvata BiH u odnosu na europsku perspektivu Bosne i Hercegovine, na čemu će se i u predstojećem razdoblju posvećeno raditi.

Na sastanku su usvojeni i sljedeći zaključci koji predstavljaju cjelovit odraz sadržaja znanstveno-stručnoga skupa “Hrvati BiH – nositelji europskih vrijednosti”:

1. Hrvati BiH su autohton narod Bosne i Hercegovine i u povijesno-političkom smislu nacija koja tvori BiH zajedno s druga dva naroda i ostalim njezinim žiteljima. Znanstveno-stručnim skupom “Hrvati BiH – nositelji europskih vrijednosti” nacionalni identitet Hrvata BiH je na akademskoj razini dodatno artikuliran i situiran unutar europskoga vrijednosnoga sustava.

2. Političke vrijednosti federalizma, decentralizacije, supsidijarnosti i legitimnoga predstavljanja najprikladnije su za trajno uređenje odnosa između zajednica i održivu organizaciju pluralnih društava kao što je Bosna i Hercegovina, a temeljene na uzajamnom priznanju, poštivanju i suradnji vođenom načelima kompromisa, dijaloga i konsenzusa.

3. Konstitutivnost, kao neupitna povijesno-tradicijska odrednica države Bosne i Hercegovine, verificirana i njezinim Ustavom, nije u suprotnosti s političkim vrijednostima suvremene Europe. Naprotiv, ona je temeljna odrednica višenacionalnih država Europe, svijeta i višenacionalnoga karaktera BiH kao države triju nacija, koje, uz etničke, imaju i jasno određene političke identitete te jasan putokaz na kojim principima je nužno organizirati europsku Bosnu i Hercegovinu.

4. Znanstveno-stručni skup “Hrvati BiH – nositelji europskih vrijednosti” je početak procesa koji će se nastaviti kroz posvećen rad njegovih sudionika i u idućem razdoblju. U ožujku 2018. godine održat će se nastavna konferencija koja će ponuditi konkretne odgovore na pitanja o uzrocima neravnopravnosti Hrvata BiH, svim njezinim pojavnim oblicima i načinima njihova otklanjanja. Tada će se ponovno okupiti hrvatska akademska, intelektualna, stručna i politička elita, s ciljem ocjene stanja i kretanja u različitim sferama društvenog i političkog života Hrvata BiH.

5. Pozivaju se šira akademska, intelektualna, kulturna, društvena, politička javnost i mediji na izgradnju europske političke kulture u BiH i aktivnu promociju njezinih vrijednosti. Ta je opredijeljenost nužna pretpostavka demokratskog razvitka Bosne i Hercegovine i njezine dugoročne stabilizacije kroz društvenu, političku i kulturnu europeizaciju i emancipaciju.

Posebno je značajna činjenica da je na skupu prepoznata potreba za kontinuiranim znanstveno-stručnim angažmanom na predmetnom i relevantnim srodnim područjima istraživanja, navodi se u priopćenju.

jabuka.tv

OGLASI

Loading