Select Page

Nikola Stjepanović: Jerko mi je rekao da moram vratiti 50 ili 60 posto poticaja

Nikola Stjepanović: Jerko mi je rekao da moram vratiti 50 ili 60 posto poticaja

Na Županijskom sudu u Tuzli u četvrtak je nastavljeno suđenje Jerku Ivankoviću Lijanoviću i Stipi Šakiću optuženim za organizirani kriminal, pranje novca i utaju poreza.

Lijanović se tereti da je organizirao udruženje kako bi sa suradnicima uvjetovao poljoprivrednike u Tuzlanskoj županiji i drugim mjestima u Federaciji BiH, koji su bili korisnici poticaja u poljoprivredi.

Prema optužnici, poljoprivrednici bi, kada dobiju poticaje, Lijanoviću ili njegovim suradnicima, među kojima je i Šakić, morali isplatiti polovicu od dobivena novca.

Na današnjem ročištu Tužiteljstvo je pročitalo iskaze trojice svjedoka, koje Sud ni nakon godinu dana nije uspio locirati i dovesti na svjedočenje. Iskaze koji su pročitani, svjedoci su dali u policijskim upravama tijekom istrage navedenih kaznenih djela, piše “Oslobođenje”.

Iskaz prvog svjedoka Nikole Stjepanovića, koji je on dao 2015. godine, Jerka Lijanovića dovodi u izravnu vezu sa iznudom novca. On je s njim u nekoliko navrata imao i sastanke, te je u svemu posredovao Damir Sokolović iz nekadašnje “Kokodžade” iz Gračanice.

– Sjeli smo u jedan kafić u Sarajevu i došao je Jerko s još jednim čovjekom. Nakon kratkog neobaveznoga razgovora rekao je kako je isplata poticaja odobrena, ali da treba vratiti 50 ili 60 posto novca, kazao je tada u svom iskazu Stjepanović.

Svojim svjedočenjem Stjepanović je Lijanovića i Sokolovića doveo u kontakt s najmanje još tri poljoprivrednika s područja Gračanice, kojima je ponuđen poticaj uz uvjet da pola novca vrate.

Iskazi svjedoka Daria Zovka i Amira Hećimovića u kriminal oko poticaja na području cijele Federacije BiH uvode i Stipu Šakića, zaposlenika Federalnog ministarstva poljoprivrede, te Merseda Šerifovića i Suada Čamdžića, kadar stranke Radom za Boljitak s područja Tuzlanske županije.

U svojim iskazima oba svjedoka su kazala kako su se najmanje jednom sreli s nekim od ove trojice i razgovarali o dobivanju poticaja uz obvezu vraćanja polovice novca.

Obrana je danas uvela nekoliko dokaza vezanih za imenovanja pojedinih rukovoditelja u sektore i službe Federalnog ministarstva poljoprivrede, koji su imali ovlaštenja odobravati isplate poljoprivrednih poticaja.

Iako nije rečeno na koje okolnosti se uvode ti dokazi, pretpostavka je da ovim obrana nastoji ukazati na to da nije samo Jerko Ivanković Lijanović, prvi čovjek ministarstva, imao ovlaštenja dati poticaje.

Na jednom od narednih ročišta trebao bi svjedočiti i Jerkov brat Mladen Ivanković Lijanović, kao i sam Jerko.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. svibanj.

jabuka.tv

OGLASI

Loading