Select Page

Projekt Via Dinarica: U Parku prirode Blidinje otvorena “Bijela staza”

Projekt Via Dinarica: U Parku prirode Blidinje otvorena “Bijela staza”

 

Svečanim presijecanjem vrpce u Parku prirode Blidinje danas prijepodne otvorena je Bijela staza koja je dio projekta Via Dinarica.

Riječ je o inicijativi koju od 2014. godine implementiraju i financiraju Agencija SAD-a za međunarodni razvoj (USAID) u BiH i Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH. Ciljevi inicijative su promocija dinarskog koridora i smanjenje ekonomskih, socijalnih i regionalnih različitosti u BiH, putem afirmacije Via Dinarice kao regionalne turističke destinacije i povećanja konkurentnosti u području avanturističkog i rekreativnog turizma kojim se promovira prirodna baština BiH.

DINARICA 2

„Turizam je jedna od grana gospodarstva s najbržim rastom u BiH i čvrsto vjerujem da ima još prostora za rast u ovom području. Naš cilj je da uspostavimo koridor Via Dinarice na tri ključne staze – bijeloj koja ide po vrhovima planina, zelenoj koja ide središnjim dijelom i plavoj koja ide duž morske obale. One će biti turističke destinacije u vlasništvu lokalnih zajednica kojima će te zajednice upravljati i samim tim osigurati održiv izvor prihoda velikom broju zainteresiranih subjekata,“ rekla je Maureen Cormack, veleposlanica SAD u BiH.

Rezidentna predstavnica UNDP BiH Sezin Sinanoglu smatra da otvaranje ‘Bijele staze’ predstavlja važan doprinos razvoju branda ‘Via Dinarica’ kao integriranog turističkog proizvoda koji može doprinijeti humanom razvoju i poboljšanju kvaliteta života za sve ljude u Bosni i Hercegovini.

DINARICA 3

Pored navedenih gošća ovom događaju je nazočio i zamjenik Ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mato Franjičević, kao i niz predstavnika planinarskih društava iz BiH i susjednih zemalja, uz domaćine HPD Pločno.

Bijela staza, koja je danas otvorena, predstavlja glavnu stazu koja se prostire cijelom dužinom Via Dinarice, slijedi prirodni tok najviših vrhova Dinarida i uključuje sve najviše vrhove u svakoj od sedam zemalja.

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading