Select Page

Propali svi amandmani Zelenih o Ustavnom sudu, SIP-u, Hrvatskoj

Propali svi amandmani Zelenih o Ustavnom sudu, SIP-u, Hrvatskoj

Svojevrsna heroina među bošnjačkim strankama u BiH, napose onima koje sebe vole nazivati i građanskim, nakon neprihvaćanja odredbi o konstitutivnim narodima bila je Tineke Strik, nizozemska zastupnica iz Kluba zastupnika Verts/ALE-a, odnosno Zelenih, čiji nijedan amandman, uglavnom usmjeren protiv interesa Hrvata i Hrvatske, nije prihvaćen u rezoluciji Europskog parlamenta. Istodobno, do razine mitomanije promovirane su tvrdnje o “porazu” bh. Hrvata i Hrvatske u Europskom parlamentu, piše Večernji list BiH.

U istoj ravni

Tako Strik uopće nije uspjela relativizirati presudu Ustavnoga suda BiH u provedbi izbornih reformi, koja je u jednakom rangu kao i presude Suda za ljudska prava BiH. Uvjerljivom većinom glasova odbijen je prijedlog zastupnice, očito bošnjačke “građanske” lobistice Strik da je jedino bitno provesti “presude Europskog suda za ljudska prava bez odgode” i konstatira da bi “također trebalo uzeti u obzir mjerodavne odluke Ustavnog suda BiH”. No, u završnom dokumentu ta rečenica nije prihvaćena te su se presuda “Sejdić – Finci” i ona “Ljubić” našli iste vrijednosti. No, najsnažnije se pristrana uloga ove nizozemske zastupnice vidjela u zauzimanju da se snažnije promakne uloga Središnjeg izbornog povjerenstva, a koje je izabrano tako da ispunjava velikobošnjačke planove potpune eliminacije Hrvata iz vlasti nakon sljedećih izbora. I ta je inicijativa pala u vodu, a glasila je ovako: da se “potiče Komisiju da se snažno založi za to da vladajuće nacionalne stranke u BiH prihvate sudjelovanje Središnjeg izbornog povjerenstva BiH u Međuresornoj radnoj skupini o izbornoj reformi”. Naime, tome se inače oštro protive hrvatske stranke, a snažno podupiru bošnjačke. Inače, SIP upravo zbog svoje pristranosti i nije član Međuresorne radne skupine. Zanimljivo je inače kako Nizozemska, koja se suočava s tisućama tužbi jer su njezini vojnici u sastavu UN-a najodgovorniji za nesprječavanje masakra nad Bošnjacima Srebrenice, sada najžešće zastupa stajališta ovoga naroda na svim političkim forumima. Posve je nevjerojatno da je jedna zastupnica iz Nizozemske pokušala ispunjavati precizne politikantske, ali i nacionalne bošnjačke ciljeve, kao što je to slučaj sa Strik. No, nije to jedino na čemu je ona inzistirala. Svojim amandmanima nastojala je i diskreditirati ponajprije Hrvatsku. Odbačen je i amandman o kršenju suvereniteta BiH, koji je odbijen golemim brojem glasova, ali bi u suprotnom zasigurno bio na naslovnicama medija u Sarajevu i u glavnim porukama bošnjačkih stranaka.

Pritisak na Hrvatsku

A odbačeni amandman Strik glasio je kako treba snažno osuditi činjenicu da susjedi BiH (Hrvatska i Srbija) kontinuirano krše teritorijalnu cjelovitost i suverenitet ove zemlje. Uz to, pao je još jedan njezin amandman u kojemu se Hrvatsku htjelo prozvati za nezakonito prisilno vraćanje migranata. Pri tome, nastojala je da se pozove “(Europska komisija) da uspostavi neovisni mehanizam za praćenje i istragu i uvede mjere hrvatskoj Vladi kako bi se okončala ta kršenja ljudskih prava na granici”. No, sve je to ostalo prešućeno jednako u javnosti, ali i kod same Strik i drugih Zelenih koji su ostvarili Pirovu pobjedu.

VL

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

Kreće anketiranje u Posušju

Anketa o radnoj snazi u Posušju provodit će kontinuirano tijekom cijele godine. Anketa se provodi...

Loading