Select Page

PRORAČUN PRIJE KRAJA GODINE: Federalna vlast stabilizirana, ali dolazi turbulentna godina

PRORAČUN PRIJE KRAJA GODINE: Federalna vlast stabilizirana, ali dolazi turbulentna godina

Federalna vlast ovu godinu završava u relaksiranijem ozračju od onoga koje je obilježilo veći dio godine. Vlada Federacije već neko vrijeme funkcionira bez nacionalnog preglasavanja, a i odluke u oba doma entitetskog Parlamenta donose se uz konsenzus vladajuće većine. Pričuvna koalicija, koju je SDA koristio prije nekoliko mjeseci, a u kojoj su SDP i druge “građanske” stranke, za sada je u mirovanju, piše Večernji list BiH.

Važni zakoni

Dok je tako, Federacija bi mogla imati stabilnu i učinkovitu vlast. Ubrzanu dinamiku rada u posljednjih mjesec dana Dom naroda Parlamenta Federacije BiH nastavlja u četvrtak 12. izvanrednom sjednicom. Ključna točka dnevnog reda je prijedlog entitetskog proračuna za iduću godinu koji je već usvojen u Zastupničkom domu. Važno je da ovaj dokument prije kalendarskog isteka godine bude usvojen u oba doma. Imajući u vidu da je Vlada prihvatila ključne amandmane koji se odnose na zahtjeve iz Doma naroda, za očekivati je da proračun bude usvojen bez veće rasprave.

Isto se odnosi i na prateći zakon o izvršavanju proračuna, kao i na prijedlog zakona o proračunima u Federaciji BiH.

Još nekoliko važnih zakona, uključujući i one reformske, naći će se na dnevnom redu zadnjeg ovogodišnjeg zasjedanja Doma naroda. Tako će se izaslanici izjasniti o izmjenama Zakona o doprinosima, za koji je predviđen skraćeni postupak. Tu je i prijedlog zakona o dobrovoljnim mirovinskim fondovima, kao i izmjene i dopune Zakona o investicijskim fondovima i Zakona o tržištu vrijednosnih papira. Nacrt zakona o stečaju vrlo važan je reformski zakon i njegovo razmatranje također je predviđeno dnevnim redom sjednice Doma naroda.

Odnosi unutar koalicije

Vlada Federacije već za početak sljedeće godine najavljuje niz drugih reformskih zakona koji su test za parlamentarnu većinu, ali i za socijalni mir. Nepoznanica je kako će socijalni partneri reagirati na nove reformske mjere Vlade, a ono o čemu također treba voditi računa je odnos SDA – SBB koji prolazi kroz različita turbulentna razdoblja. Situaciju dodatno komplicira nestabilnost pojedinih županijskih vlada, kao i problematična parlamentarna većina na državnoj razini.

Svađa unutar zastupničkog kluba SDA i najava četvero od 10 zastupnika ove stranke kako će ubuduće djelovati samostalno u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, dovodi Vijeće ministara BiH u poziciju manjinske vlade, a to automatski znači političku nestabilnost.

vecernji.ba

OGLASI

Loading