Select Page

Proslavljena 60. obljetnica Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike

Proslavljena 60. obljetnica Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike

Na Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru svečano je obilježena 60. obljetnica. Povijest fakulteta datira od 1959. godine kada je utemeljena Visoka tehnička škola strojarske struke sa željom da se u Mostaru i Hercegovini omogući obrazovanje inženjera strojarstva i omogući transfer novih znanja gospodarstvenicima. Razvoj od Visoke tehničke škole do trenutno najperspektivnijeg fakulteta traje punih 60 godina. Rezultat je to uspješnog strateškog upravljanja niza uprava koje su vodile ovu visokoškolsku instituciju. Dekan prof. dr. Željko Stojkić ističe kako su Fakultet stvarale generacije studenata, profesora i inženjera da bi on danas bio ovo što jeste.

„Bili smo samo strojarstvo, a danas smo strojarstvo, računarstvo i elektrotehnika, spojili smo tri zanimljiva i iznimno društveno važna područja. Na ovim studijima naši studenti stječi izuzetno kvalitetna znanja i kompetencije, jako su konkurentni na tržištu, te s lakoćom pronalaze poslove u struci koje uspješno rade. Kroz ove godine razvili smo niz suradnji s međunarodnim sveučilištima, napravili veliki pomak u znanstveno istraživačkom prostoru i blisko se povezali s lokalnim gospodarskim sektorom. Otvorili smo laboratorije za elektrotehniku, za automobilske i mehatroničke sustave, tvornicu za učenje i centar za mjeriteljstvo“, naglašava dekan Stojkić.

Uz postojeće studije strojarstva i računarstva, pokretanjem preddiplomskog i diplomskog studija elektrotehnike, potom diplomskog studija medicinske informatike i na kraju doktorskog studija računarstva studenti stječu znanja i kompetencija kakve pružaju svjetske prestižne visokoškolske institucije. Ukazujući na tijek razvoja Fakulteta, te njegov značaj i doprinos Sveučilištu u Mostaru Rektor prof. dr. Zoran Tomić posebno je zahvalio bivšim dekanima i upravama. Čestitao je 60. obljetnicu Fakultetu.

„Na najbolji mogući način ste generirali razvoj našeg društva u proteklom razdoblju. Kroz godine se vidi da ste pratili znakove vremena, i da ste bili vizionari jer ste prepoznavali promijene u okruženju te se širili od strojarstva, preko računarstva do elektrotehnike. Vaša čvrsta veza s gospodarstvom i društvenom zajednicom ojačala je i vas, potom gospodarstvo i u konačnici i društvo. Sinergija je to, u pravom smislu riječi, koja može poslužiti kao primjer mnogima. Ne smije se zaboraviti da je na ovom Fakultetu pokrenut prvi poslijediplomski studij na SUM-u, što je također pokrenulo i druge procese koji su u konačnici rezultirali i ukupnim razvojem Sveučilišta.“

Fakultet broji više od 1.000 studenata, 50 stalno uposlenih djelatnika, od čega je 35 uključeno u nastavni proces, a ostali su administrativna potpora. Fakultet također ima potporu u nastavnom procesu više 50 gostujućih nastavnika s partnerskih sveučilišta iz BIH i Hrvatske.

U okviru svečanosti zaslužnim pojedincima, tvrtkama, fakultetima i sveučilištima uručene su plakete i zahvalnice za doprinos razvoju Fakulteta. Kroz proteklih 60 godina Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru nizao je brojne uspjehe. Razvijao se, osuvremenjivao. Obrazovao je brojne inženjere koji su doprinijeli razvoju i napretku društva. Svoju misiju će nastaviti i dalje, za dobrobit zajednice, društva i čovječanstva u cjelini.

OGLASI

Lager traži 100 radnika

Tvrtka LAGER D.O.O. Posušje sa sjedištem u Posušju, Vukovarska 47, zbog povećanog obujma...

Loading