Select Page

Raspisan međunarodni natječaj za izgradnju Klinike za dječje bolesti SKB Mostar

Ovoga tjedna objavljen je natječaj za izgradnju Klinike za dječje bolesti SKB Mostar. Kako su nam rekli u ovoj zdravstvenoj instituciji, u ovome dijelu procesa prijavit će se tvrtke koje ispunjavaju postavljenje uvjete, a tek kasnije će se govoriti o konkretnim ponudama i cijeni.

– Radi se o međunarodnom natječaju koji je u biti poziv za prijavu u onim tvrtkama koje mogu podnijeti ovako veliki projekt. Nakon što se procjeni koje tvrtke imaju kapacitet za ovaj projekt, onda se ide dalje i oni će dobiti dokumentaciju koju moraju ispuniti, a u kojoj će biti i navedena cijena radova. Trebati će još neko vrijeme kako bi se procedure završile, ali ne očekujemo daljnje blokade s kojima smo bili suočeni ranijih godina – rekli su za Pogled.ba iz SKB Mostar.

Dodali su kako u cijelom procesu sudjeluju i predstavnici saudijskog fonda koji je odobrio kredit za zdravstveni sustav HNŽ-a, tako da je prostor za bilo kakve manipulacije nemoguće naći.

– Više je razina kontrole, tako da nema prostora za bilo kakve radnje koje bi bile suprotne pravilima struke i zakonima. Svi želimo da se proces što brže privrede kraju jer smo već izgubili previše vremena zbog političkih blokada – zaključili su naši sugovornici iz SKB Mostar.

Slično mišljenje ima i zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNŽ Tomislav Martinović koji je za naš portal izjavio kako se radi o prevažnom procesu koji je već mogao biti završen da pojedinci nisu odlučili u cijelu priču ubaciti i političku dimenziju.

– Ovdje nije smjelo biti blokada jer pričamo o liječenju i zdravlju djece. Ali su se ipak dogodile. Sada kada je sve to iza nas, očekujem da će ovaj prevažni proces biti biti okončan u što je moguće kraćem roku, te da će se zgrada nove Klinike za dječje bolesti početi graditi što prije. Mi, kao zakonodavac, ćemo uraditi sve da ne bude više nikakvih smetnji – poručio je Martinović koji je od samog početka uključen u ovaj proces.

Lobiranje za sredstva je trajalo godinama jer se radi o kreditu koji se odobrava pod uvjetima koje je nemoguće dobiti na bilo kojem tržištu novca u svijetu. Tamna strana politike je u ovome slučaju pokazala svoju puninu jer je kreditor nekoliko puta prijetio kako će povući sredstva jer godinama stoje neiskorištena.

Za završetak procedura će biti potrebno još nekoliko mjeseci. A onda bi konačno trebala početi izgradnja nove Klinike za dječje bolesti SKB Mostar s kojom će se trajno riješiti pitanje smještaja ovoga dijela bolnice. Na kraju priče ćemo doći do zaključka kako je kliniku bilo najlakše izgraditi. Valjda je tako kada se politika uplete u cijeli proces.

OGLASI

Loading