Select Page

PROSTORNI PLAN: Posušje ima iznimno dobre uvjete za razvitak

PROSTORNI PLAN: Posušje ima iznimno dobre uvjete za razvitak

Održana je javna prezentacija nacrta prostornog plana općine Posušje za razdoblje do 2032. godine. Predsjednik OV-a Ivan Lončar pozdravio je sudionike te naglasio važnost donošenja prostornog plana.

Nositelj izrade tog dokumenta je Služba za imovinsko-pravne, geodetske poslove, katastar, prostorno uređenje i zaštitu okoliša, Odsjek za prostorno uređenje i zaštitu okoliša općine. Nacrt prostornog plana prezentirali su predstavnici izrađivača plana tvrtke Urbane Tehnike Zagreb Zdravko Krasić, IGH Mostar Krešimir Šaravanja, te uime Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Danijela Maslać i Ante Džolan. Moderator predstavljanja bio je Ivan Milićević, a autori projekta složili su se da općina Posušje ima jako dobre uvjete za bolji i brži razvoj.

Ivan Milićević kaže: – U ovom dokumentu obuhvaćeno je sve što se tiče bitnih područja za prostorno planiranje i stvaranja preduvjeta za razvoj Posušja, a u prvom redu gospodarenje prostorom i svim posuškim resursima od značaja za gospodarski razvoj. Posušje ima značajne resurse u području mineralnih i rudnih sirovina, pašnjačkih površina, zatim je tu potencijal za alternativne izvore energije iz vjetra i velikog broja sunčanih sati, kao i potencijal za razvoj građevinarstva, obrade metala i plastike za čije je potrebe razvoja predviđeno više gospodarskih zona. Važno je napomenuti kako je općina Posušje buduće čvorište opskrbe plinom Hercegovine i središnje Bosne te će ovaj plan također definirati koridore plinovoda kroz teritorij općine Posušje, objasnio je Milićević koji je poznat po međunarodnim priznanjima u području pčelarstva. Građani, institucije, mjesne zajednice i poslovni subjekti mogu svoje primjedbe i prijedloge za prostorni plan dostaviti općini Posušje do 25. svibnja 2016. godine.

vecernji.ba

OGLASI

Loading