Select Page

PRVE MISE ZORNICE ISPUNILE CRKVE DILJEM BIH DO POSLJEDNJEG MJESTA: Poruka zornica – zora će svanuti i onima bez nade

PRVE MISE ZORNICE ISPUNILE CRKVE DILJEM BIH DO POSLJEDNJEG MJESTA: Poruka zornica – zora će svanuti i onima bez nade

Pet sati je ujutro. Mrkli mrak prekriva općine i gradove diljem BiH. U mjestima gdje žive Hrvati katolici itekako je živo. Ljudi su budni, umivaju lice, toplo se odijevaju i kreću prema župnim crkvama.

Promišljanje o životu

Advent je, vrijeme priprave za najradosniji kršćanski blagdan Božić, a mnogi se odlaskom na svete mise zornice pripremaju za Isusovo rođenje. Neke od najljepših rečenica o zornicama izrekao je poznati hrvatski teolog i svećenik pokojni prof. dr. Tomislav Ivančić. – Mnogim ljudima su noći duge. Ovisnici znaju da je njihova noć beznadna, alkoholičari se ne nadaju da njihova noć ima svanuće, napušteni nemaju nade da će biti opet prihvaćeni. Bolesni zatvorenik ne nada se da će ugledati slobodu. Ovisnik o svojim zločinstvima ne nada se da će opet biti častan čovjek. Čovjek stisnut grijehom ne vidi više nade. Svima njima žele zornice reći da će zora sigurno stići. Jer “Sunce pravde” dolazi u Isusu iz Nazareta. Svaki Božić obnavlja tu nadu. Crkva dovikuje čovječanstvu da se nada, Crkva želi pridignuti one koji su slomljena srca, da ožive – riječi su prof. dr. Ivančića koje se i danas rado citiraju. Mnogi u ovom milosnom vremenu rade na boljem sebi, u molitvi promišljaju o svom životu, razmišljaju o stvarima koje mogu popraviti. Prepunu smo zatekli i crkvu sv. Katarine u Grudama. Molitva i pjesma su na usnama ljudi. Fra Stanko Pavlović je nakon zajedničke molitve Djetetu Isusu služio svetu misu da se usliše molitve vjernika koji su ranog jutra, još po mraku, došli u crkvu. – Radostan sam što vas vidim u ovolikom broju. Budimo ustrajni i ubuduće u ovolikom broju dolazimo na svete mise zornice i dijelimo svoje srce i svoju dušu s Gospodinom u ovom lijepom i milosnom vremenu – poručio je fra Stanko vjernicima koji su u 6 ujutro došli u crkvu. Mnogi koji krenu od prvog jutra nastavljaju na zornice ići cijelog adventa.

Simbol budnosti

Govore kako ih jutarnja, duhovna okrepa posebno nadahnjuje i osnažuje za dan koji predstoji. Ovisno o župama, svete mise zornice počinju najčešće u 6 sati, 06.30 ili u 7. Zornice datiraju još iz 5. stoljeća nakon Kalcedonskog sabora i proglašenja dogme o Mariji Bogorodici zbog čega imaju snažno marijansko obilježje. U prvim godinama slavljene su samo u subote došašća, a s vremenom se počinju slaviti i radnim danima. Običaj slavljenja zornica na ovim prostorima proširio se u 15. stoljeću. Svoj naziv zornice zahvaljuju činjenici da se slave u zoru i lijep su primjer očuvanja hrvatskog jezika jer je većina naroda uzela za zornice latinski naziv rorate. Simboliziraju budnost kršćana u vremenu priprave za Božić, ali i budno iščekivanje Isusova dolaska.

vecernji.ba

OGLASI

Loading