Select Page

PRVI DOZNAJEMO: Evo koliko je ukupno površine dodijeljeno u zakup za podizanje smilja u ZHŽ

PRVI DOZNAJEMO:  Evo koliko je ukupno površine dodijeljeno u zakup za podizanje smilja u ZHŽ

U posljednje dvije godine Hercegovinu je zahvatila pomama za smiljem.

Broj nasada smilja neprestano se povećava, a dodatan vjetar u leđa proizvođačima daju strani interesenti i pozitivni primjeri poduzetništva.

Nemoguće je ne primijetiti, dok se vozite hercegovačkim krajem, kako se gotovo uz svaku kuću može vidjeti posađeno smilje, a obližnja brda krčenjem se pretvaraju u velike plantaže.

Budući da dosada nije nigdje službeno objavljeno koliko je zapravo šumskog i poljoprivrednog zemljišta dodijeljeno u zakup za podizanje smilja na prostoru Županije Zapadnohercegovačke, odlučili smo pitati nadležno ministarstvo gospodarstva.

maxresdefault

Na tragu našeg upita doznajemo da je, do pisanja ovog teksta, na prostoru Županije Zapadnohercegovačke dodijeljeno u zakup ukupne površine 312,78 ha.

Najviše šumskog zemljišta dodijeljeno je na prostoru grada Širokog Brijega 173,98 ha, zatim slijede općine Ljubuški sa 86,03 ha i Posušje sa 38,69 ha dok je u Grudama dodijeljeno 14,08 ha poljoprivrednog zemljišta.

Također, iz ministarstva gospodarstva su nam rekli da su pokušali doći, u suradnji s nadležnim gradskim i općinskim službama, do broja hektara zasađenog smilja u privatnom vlasništvu. Okvirne podatke dostavila je jedino općina Posušje a riječ je oko 85 ha.

Posušje.net

OGLASI

Loading