Select Page

PRVI POSJET: Zagreb kao vrata BiH za ulazak u Europsku uniju

PRVI POSJET: Zagreb kao vrata BiH za ulazak u Europsku uniju

Prvi posjet hrvatske predsjednice izvan granica bio je Sarajevu, što je njezino treće ispunjeno obećanje koje je dala za vrijeme predizborne kampanje.

Najprije je nakon inauguracije uputila zahtjev za izmjenu zakona o ovrsi, posjetila je branitelje u Savskoj, a zatim je došla u posjet BiH. Brzina i lakoća kojom prva dama na čelu jedne države nastale na prostoru bivše Jugoslavije povlači poteze i donosi odluke iznenadila je mnoge i potvrdila tezu da bi žene, ili u ovome slučaju žena, nakon desetljeća ratova i nepovjerenja mogle početi graditi posve nove odnose. Dolazak u BiH kao prvoj inozemnoj destinaciji posebna je poruka, prije svega poštovanja prema ovoj državi i njezinom suverenitetu. Ovaj posjet dolazi neposredno nakon subotnjeg zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora kada su u dijelu javnosti BiH poruke njezina bivšeg stranačkog šefa Tomislava Karamarka dočekane s klasičnim napadačkim spinom. Tada su se naime ekskluzivni vlasnici prava na BiH i dominaciju jednoga naroda nad drugim okomili na zahtjev za jednakopravnošću Hrvata. To je posve očekivano jer su se prepoznale političke aveti iz prošlosti koje su dominacijom nad Hrvatima najviše unazadile odnose u BiH od završetka rata i samo dodatno produbile podjele i nepovjerenje naroda. Srušili su čak i ono u što su se najviše kleli, u načela ZAVNOBiH-a koji je propisao jednak položaj Srba, Hrvata i Bošnjaka. A Kolinda Grabar-Kitarović u BiH je praktično, samo na suptilniji način, ponovila ono što je i Karamarko rekao u pismu koje je upućeno HNS-u da je BiH neupitna i da jednako tako neupitna mora biti i jednakopravnost triju Ustavom određenih kao tvorbenih naroda.

“Temelj mojeg odnosa prema BiH jest apsolutno poštovanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i neovisnosti BiH, a isto tako i potpune konstitutivnosti i jednakopravosti sva tri naroda”, istaknula je Grabar-Kitarović. U ovoj se izjavi zrcali cijela politika principijelnosti službenog Zagreba prema BiH što je utro njezin prethodnik Ivo Josipović. Pokazalo se ispravnim otići u Parlament BiH i održati govor kojim se posuo pepelom za grijehe prošlosti drugih, poklonio se svim trima žrtvama iz protekloga rata te diplomatskim putem snažno lobirao za interese BiH i Hrvata. Na toj stvorenoj platformi, ali i odlučnosti prvog predsjednika Franje Tuđmana, Kolinda Grabar-Kitarović nastavlja graditi odnose i ima još jednostavniju ulogu nego njezini prethodnici. Hrvatska je članica EU i NATO-a, a Grabar-Kitarović ima odškrinuta vrata prema najmoćnijem vojnom savezu na svijetu i ekonomskoj uniji. RH je stoljećima, ne samo zbog zemljopisa, vrata za BiH. Njezina prva adresa nakon BiH su Sjedinjene Američke Države gdje će se na najbolji način testirati odlučnost da pomogne izlasku iz daytonskog nesporazuma.

vecernji.ba

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

Kreće anketiranje u Posušju

Anketa o radnoj snazi u Posušju provodit će kontinuirano tijekom cijele godine. Anketa se provodi...

Loading