Select Page

Prvi u svijetu: U mostarskoj bolnici urađen posao stoljeća

Prvi u svijetu: U mostarskoj bolnici urađen posao stoljeća

”Zahvaljujem doktorima koji su napravili da budem normalan kao i svi ostali. Prije nisam mogao raditi i pokretati se, a uz pomoć kompletnog tima i doktorice Sande Miljko, danas sam tu. Stanje je perfektno mogu raditi sve normalno kao i drugi ljudi”, rekao je Pero Dragoje jedan od dva pacijenta na kojemu je u Mostaru urađen zahvat kojeg je New York Times nazvao ‘poslom stoljeća’.

Naime, mostarski su liječnici bili prvi u svijetu koji su implementirali poseban aparat za liječenje reumatornog artritisa. Operacija je urađena prije četiri godine, a pacijenti su danas apsolutno pokretan.

Mogu normalno funkcionirati’

Po njegovim riječima prije nije mogao uzeti ni kemijsku olovku u ruku da se potpiše, nije mogao ustati, dok danas radi sve bez problema. Zanimanje mu je vozač kamiona, a kako kaže, nekada čak pomaže i u poljoprivrednim radovima.

”Jednostavno mogu normalno funkcionirati”, kaže Dragoje.

Inače, reumatoidni artritis je upalna reumatska bolest od koje boluje jedan do tri posto populacije. Stanje nije drugačije ni u Hercegovini, odnosno, kod populacije koja gravitira SKB-u Mostar. Ipak, ono što je uradila dr. Sanda Miljko, imunolog i alergolog s Klinike za unutarnje bolesti SKB-a Mostar zajedno s svojim kolegama iz Mostara i nekoliko zemalja svijeta sigurno će ući u povijest medicine.

”To je bilo jedno istraživanje koje su pokrenuli ljudi iz američke korporacije Set point koja se bavi inovativnom medicinom. Naziv projekta je “Ispitivanje sigurnosti i učinkovitosti neurostimulacije kolinergičnog protuupalnog puta korištenjem aktivnog implantiranog uređaja za stimulaciju nervusa vagusa kod bolesnika s reumatoidnim artritisom”. Aparat koji se koristi u procesu već je upotrijebljen kod pet tisuća pacijenata koji se liječe od epilepsije i depresije. Implementiranje takvog jednoga aparata nije nikakva novost u medicini. Međutim, mi smo prvi u svijetu napravili to u indikaciji reumatoidnog artritisa”, rekla je dr. Miljko .

Operacija je rađena na dva pacijenta. Radi se o jako složenom projektu. Osim dr. Miljko kao imunologa i istraživača u tome projektu sudjelovali su i neurokirurzi, tim ortopeda i vaskularni kirurzi.

Tim iz Mostara prvi radio operaciju

”Morali smo dobiti potvrdu od Bolnice jer je strani tim liječnika ulazio u Bolnicu. Operacija je trajala dva sata. Bilo je zamišljeno da ćemo imati 12 pacijenata, a u ovoj pilot studiji sudjelovale su i Nizozemska i Austrija, s tim da je u Mostaru urađen prvi zahvat na dva pacijenta. Sama priprema za projekt i operacije počela je 2010. godine”, govori dr. Miljko.

Ravnatelj SKB Mostar Ante Kvesić zadovoljan je i zahvalan što je jedna ovakva operacija urađenja upravo u mostarskoj bolnici.

”Smatram da sve što je novo mora doći i u Mostar. Rado sam pristao da bolnica bude dio istraživačkog tima koji će raditi u programu, i ekipa je godinama radila na tome. Ovo što su napravili je respektabilan i značajan potez”, rekao je Kvesić, dodajući kako je smisao ovoga projekta da da nadu ljudima, kako bi mogli znati da mogu ozdraviti i funkcionirati.

Projekt još traje

Evaluacija pacijenata još uvijek traje no već sada su primjetna velika poboljšanja kod dvoje pacijenata koji su podvrgnuti ovome tretmanu. Uspjeh dr. Miljko i njezinog tima nije prošao neopažen. I to na svjetskoj razini. Njezin rad je objavljen u globalno poznatom časopisu New Scientist.

GlaxoSmithKline je kupio licencu za projekt. Istraživanje iz SKB Mostara je prezentirano u Washingtonu, Madridu na stručnim konferencijama na najvišoj razini. Samo je pitanjke vremena, misle doktori, kada će se krenuti sa širom primjenom ove metode koju je prva provela dr. Miljko.

OGLASI

Loading