Select Page

Prvi Uštipak fest u Čapljini okupio više od tisuću posjetitelja

Prvi Uštipak fest u Čapljini okupio više od tisuću posjetitelja

Više od tisuću Čapljinki i Čapljinaca i njihovih gostiju okupilo se na gastro – turističkoj manifestaciji “Uštipak fest” koja je održana na Trgu Kralja Tomislava u Čapljini.

Cilj manifestacije je oživjeti uspavani gastro turizam Hercegovine kroz promoviranje autohtonih jela koji su obilježili povijest, tradiciju i kulturu življenja Hercegovine.

Gastronomija Hercegovine zaslužuje oživljavanje, ali iskreno, zamrla je. Zašto hercegovački uštipak? Zato što je osnova naše hercegovačke trpeze, a poglavito zato što se onaj naš tradicionalni recept za uštipke počeo gubiti.

Ono što je specifično je zapravo način spravljanja, dakle posebna gustoća, temperatura i to je ono što mi želimo promovirati i na kraju, nadam se, zaštititi kao nematerijalnu kulturnu baštinu, izjavila je Diana Bošnjak iz Centra za investicije i razvoj poduzetništva koji je organizator Uštipak festa.

“Zvijezda” večeri je tradicionalni hercegovački uštipak koji su bake u narodnim nošnjama spravljale od svježeg domaćeg čapljinskog brašna iz stare mlinice u Strugama – Mlini Krešić, stonske soli koja se od davnina koristila za spravljanje autohtonih jela Hercegovine te izvorne hercegovačke vode Leda.

Hvala vam svima što ste došli u ovolikom broju. Mnogi su pitali zašto uštipak – pa zato što je upravo to hrana koja je othranila mnoge generacije i kojoj smo nekako danas odali počast. Drago mi je da ćemo zajedno, pored uštipka, večeras uživati i u ostalim hercegovačkim delicijama, rekao je prilikom svečanog otvaranja čapljinski gradonačelnik Smiljan Vidić.

Da nitko ne ostane gladan, pobrinula se posebna ekipa Čapljinca Luke Stojića Lule koji je u velikoj posudi po prvi puta pekao uštipke, ali i simbolično ispekao najduži hercegovački uštipak.

Kako su uz uštipke uvijek išli sir, pršut i vina tako je predstavljena Pruštana Herceg iz Pologa te Žilavka I Blatina vinarija: Vina Zadro, Vina Matić, Vinarija LUG, Podrumi Andrija te Vinarija Čitluk kao i sad već poznato čapljinsko Trojansko pivo.

Posebna atrakcija bila je sirna plata na kojoj su Mljekara Livno, Puđa eko sir te Farma Galac Mostar predstavili razne hercegovačke sireve na drvenoj plati dužine tri (3) metra nazvanoj “Sirna plata Katarine Kosače”.

Dio Uštipak festa bio je posvećen hercegovačkoj trpezi gdje su tradicionalna jela Hercegovine prezentirali Udruga STAP, Hajdučke vrleti, Marića Gaj, restoran Udovice, restoran Villa Rustica, San Marino, motel Park Karaotok, Storia restoran, Nacionalni restoran MM itd., pa su se na trpezi našla i jela poput pure s lučenicom, raštike, divljeg zelja, lešo i pečene janjetine, hercegovačke tave, brudeta od jegulja I žaba, ribe plotice te hercegovačke pastrmke, kruh ispod peke, teletina ispod peke, hercegovački ćupter, smokvara itd.

Za dobro raspoloženje do kasnih večernjih sati pobrinut će se Trio Gušt, a već su, prilikom otvaranja, nastupila i čapljinska kulturno-umjetnička društva.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading