Select Page

U posuškom Čitluku danas će biti upriličeno otkrivanje kipa Judite

U posuškom Čitluku danas će biti upriličeno otkrivanje kipa Judite

Danas će u posuškom Čitluku s početkom u 16 sati biti upriličeno otkrivanje kipa Judite autor kojega je svećenik, kipar, restaurator, slikar i pjesnik fra Joakim Gregov s Hvara.

O povijesnom kontekstu u kojem je djelovao autor ovog opjevanog lika, Marko Marulić, govorit će prof.dr. akademik Stjepan Damjanović, o Juditi kao liku govorit će prof. Božidar Petrač, dok će o umjetničkom dojmu samog kiparskoga djela govoriti prof. Milan Bešlić. Otkrivanju spomenika, između ostalih, prisustvovat će autor kipa fra Joakim Gregov i umirovljeni gospićko-senjski biskup msgr. dr. Mile Bogović.

Spomenik je postavljen ispred kamene kuće Mire Petrica u posuškom Čitluku, Posušanina koji živi u Zagrebu, a koji je i financijer i idejni začetnik postavljanja spomenutog kipa. Judita je najznamenitije djelo oca hrvatske književnosti Marka Marulića i prvi umjetnički ep hrvatske književnosti ispjevan na hrvatskome jeziku. Podsjetimo, fra Joakim je ,pored ostalih, izradio i spomenik prvom hrvatskom predsjedniku, dr. Franji Tuđmanu, koji je otkriven u Pakoštanima po želji generala Ante Gotovine.

radioposusje.ba

OGLASI

Loading