Select Page

Prvozaraženi pacijent u Mostaru u teškom stanju, potvrđeno pet novih slučajeva koronavirusa u Konjicu

Prvozaraženi pacijent u Mostaru u teškom stanju, potvrđeno pet novih slučajeva koronavirusa u Konjicu
U petak je u Mostaru održana konferencija za novinare Kriznog stožera HNŽ-a na kojoj su rečene nove informacije o pandemiji koronavirusa u ovoj županiji.

Prof. dr. sc. Jurica Arapović potvrdio je da je tijekom četvrtka testirano ukupno 38 uzoraka na području HNŽ-a i da ih je pet pozitivno na koronavirus.

Svi potvrđeni slučajevi su iz Konjica. Ukupno je na području Konjica virusom Covid-19 zaraženo devet osoba.

U zadnja 24 sata izdana su 142 rješenja o samoizolaciji, a ukupno 578.

Kao što vidite, svakim danom se brojke povećavaju. Mogu reći da je porodilja stabilno i da su ona i dijete dobroSina prvozaraženog smo otpustili na kućnu njegu uz poštivanje rješenja o samoizolaciji. Trenutno se obrađuje 17 uzoraka o čijim ćemo rezultatima izvijestiti u subotu, rekao je dr. Arapović.

Na konferenciji je potvrđeno da se prvozaraženom pacijentu u Mostaru stanje pogoršalo te da će biti priključen na respirator s obzirom da se nalazi u teškom stanju.

Doktor Arapović pružio je i dodatne informacije o zaraženima u Konjicu:

Oni su trenutno u kućnoj izolaciji. Sada ukupno imamo devet zaraženih u Konjicu. Stabilno su, bez potrebe za hospitalizacijom, epidemiolog popisuje sve moguće kontakte. Nadam se da će se popisati što više kontakata i da ćemo ih staviti u samoizolaciju koja je jedina konkretna mjera. Zaraženi se nalaze na širem području Konjica i samoga grada, kazao je dr. Arapović.

Nakon dr. Arapovića, novinarima se obratio ministar zdravstva HNŽ-a Goran Opsenica koji je uspoređivao reakciju BiH u odnosu na susjednu Hrvatsku.

Prvi pacijent zaražen koronavirusom u Republici Hrvatskoj bio je 25. veljače, a u BiH 5. ožujka, dakle deset dana nakon Hrvatske. Najrigoroznije mjere istog karaktera BiH je donijela prije Hrvatske, ako to stavimo u kontekst vremena od početka bolesti onda dođemo do rezultata da smo to učinili 11 dana prije Hrvatske. Sve stvari trebamo gledati kroz takvu prizmu, ovoj zemlji treba razuma, mira i ohrabrenja. Krizni stožer ministarstva zdravstva HNŽ je formiran 4. veljače 2020. mojim rješenjem i ono je organ ministarstva. Krizni stožer upravlja koordinira radom zdravstvenih ustanova i djelatnika. Tu počinju i završavaju ovlasti ministarstva.

Činjenica je da je Krizni stožer ministarstva zdravstva donosio i neke naredbe koje su i izvan nadležnosti, ali to smo učinili slijedom naredbi Federalnog kriznog stožera. Sama činjenica da se koronavirus pojavio na Odjelu za plućne bolesti SKB Mostar, ‘skočivši pri tome iz predvorja na treći kat’, je toliko šokantna i alarmantna. Ministarstvo je zatražilo očitovanje ravnateljstva SKB Mostar i nažalost nismo ga dobili do danas, rekao je ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a dr. sc. Goran Opsenica.

Glasnogovornik Stožera civilne zaštite HNŽ-a Pero Pavlović rekao je kako će se najrigoroznije kazniti oni koji se ne poštuju rješenja o samoizolaciji. Dodao je da će se na sutrašnjoj konferenciji za medije obratiti ministar unutarnjih poslova HNŽ-a Slađan Bevanda koji će govoriti o svemu što su djelatnici MUP-a do sada radili.

Konferenciju je uživo prenosio portal Jabuka.tv putem YouTubea:

OGLASI

Loading