Select Page

Putin priznao neovisnost Donjecka i Luganska

Putin priznao neovisnost Donjecka i Luganska
Ruski predsjednik Vladimir Putin priznao je dvije samoproglašene odcijepljene republike Donjeck i Lugansk u ukrajinskoj regiji Donbas.

Obznanio je to u televizijskom obraćanju naciji nakon sastanka ruskog Vijeća sigurnosti. Rusko priznanje zapravo poništava mirovne sporazume iz Minska i otvara put Moskvi da otvoreno pošalje vojne snage u obje regije uz argument da intervenira kao saveznik kako bi ih zaštitila od Ukrajine.

Putin je u svojem obraćanju rekao i da pristupanje Ukrajine NATO-u predstavlja izravnu prijetnju sigurnosti Rusije, a da za Moskvu ništa ne mijenja činjenica ako do pristupanja ne dođe odmah, nego kasnije.

Poznat nam je američki stav da borbe na istoku Ukrajine ne isključuju njezin ulazak u NATO. Iznova nas pokušavaju uvjeriti da je NATO samo obrambeni savez. Ponovno nam predlažu da im vjerujemo na riječ, ali mi dobro znamo kolika je prava cijena njihove riječi, istaknuo je Putin napominjući da su ukrajinski vojni sustavi već integrirani u NATO-ove kao i da je spomenuti vojni pakt već “počeo osvajati Ukrajinu”.

Putin je ustvrdio i da Zapad neprekidno šalje u Ukrajinu oružje, kao i da “strani instruktori” rukovode situacijom na terenu. Izjavio je i da bi Kijev mogao daleko lakše razviti nuklearno oružje nego neke druge zemlje, ponajprije zbog tehnološke podrške iz inozemstva.

Ruski predsjednik je istaknuo da svaka zemlja ima pravo sklapati vojne saveze, ali da ne može jačati svoju sigurnost nauštrb sigurnosti drugih država.

Nesumnjivo svaka zemlja ima pravo birati vlastiti sustav osiguranja sigurnosti, sklapati vojne saveze, i sve je naizgled tako da nije jedne stvari: u međunarodnim dokumentima jasno je utvrđen princip jednake i nedjeljive sigurnosti koja, kao što je poznato, obuhvaća i obvezu da se vlastita sigurnost ne jača nauštrb sigurnosti drugih država, rekao je Putin.

Vjerujemo da će ruski narod pozdraviti ovu odluku, kazao je i time završio svoje obraćanje, nakon čega je uslijedilo potpisivanje dekreta.

U priopćenju ranije Kremlj je naveo kako je Putin obavijestio francuskog predsjednika Emmanuela Macrona te njemačkog kancelara Olafa Scholza o tome kako će potpisati dekrete priznavanju regija.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading