Select Page

Radni posjet novoizgrađenim prostorijama ZK ureda u Posušju

Radni posjet novoizgrađenim prostorijama ZK ureda u Posušju

U zgradi Općine Posušje u ćetvrtak je upriličen sastanak kojem su uz domaćina, načelnika Branka Bagu sa suradnicima, nazočili Franjo Ravlija, predsjednik Općinskog suda u Širokom Brijegu, Marija Skoko, rukovoditeljica Zemljišno-knjižnog ureda Općinskog suda u Širokom Brijegu te predstavnici Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove predvođeni Nedžadom Pašalićem, pomoćnikom direktora za geoinformatiku.

Teme razgovora s ovog susreta odnosile su se na dosadašnje realizirane etape projekta ustroja posuške Organizacijske jedinice zemljišno-knjižnog ureda Općinskog suda u Širokom Brijegu.

Podsjetimo, još koncem 2012. osigurane su prostorije i ostali tehnički preduvjeti za preseljenje ovog ureda u Posušje.

Usporedno s tim intenzivno se radilo na prikupljanju podataka potrebnih za uspostavu zemljišnih knjiga za katastarske općine Posušje i Bešlići, a postupak je proširen javnim pozivom na sve K.O. s područja općine Posušje.

Kako smo već pisali, zemljišne knjige za veći dio općine su izgorjele 1945. godine. Nakon toga, jedini podaci o nekretninama bili su iz 1967. godine kroz katastar zemljišta. Stoga možemo reći da je ovaj vrlo zahtjevan i opsežan posao od povijesne važnosti za žitelje naše općine.

U međuvremenu se radilo i na proširenju prostornog kapaciteta ZK ureda, što su jučer gosti imali prilike vidjeti. Naime, u potkrovlju Općine Posušje, adaptiran je prostor s uredom za referente, arhivsku građu te s manjom konferencijskom salom. Troškovi radova iznosili su oko 60.000KM, a zajednički su ih financirali Općina Posušje i Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove. Ovime će se zasigurno doprinijeti kvalitetnijem i učinkovitijem radu ovog za stanovništvo i općinu iznimno važnog ureda.

opcina-posusje

OGLASI

Loading