Select Page

Radovi i u zgradi Općine: Ulaže se u tehnologiju, ali i zaštitu jedne od najljepših posuških građevina

Radovi i u zgradi Općine: Ulaže se u tehnologiju, ali i zaštitu jedne od najljepših posuških građevina

Svjedoci smo svakodnevnih radova na održavanju gradskih ulica i mjesnih putova, rasvjete i zelenih površina. Unatoč ozbiljnoj financijskoj krizi s kojom se bori i općina Posušje našlo se načina i za dogradnju općinske zgrade i ureda, te tehničko osuvremenjivanje, kako bi pored reprezentativne vizure ponudila što učinkovitiju i jednostavniju uslugu stanovništvu.

opcinaposusje

Tako je nabavljena i instalirana informatička oprema kako bi se pojednostavio postupak izdavanja izvadaka iz matične knjige rođenih. Do sada se nerijetko po ovaj dokument moralo, ovisno o mjestu i godini rođenja, odlaziti i primjerice 50 km udaljene gradove poput Mostara, čime se pored utroška vremena dodatno povećavao i financijski trošak. Od ovog ljeta stanovništvo je u prilici zahtjev za sve tzv. „rodne listove“ osoba rođenih u BiH podnijeti na općinskom šalteru matičara.

opcinaposusje2

Također, u suterenskom dijelu zgrade, izvršena je potpuna obnova derutnog podrumskog prostora kako bi se prilagodio potrebama općinskog arhiva. Podsjetimo, arhivska građa se godinama nalazila u neadekvatnim udaljenim prostorima, čime je pored problema nepraktičnosti, javljao se i mnogo veći problem mogućeg oštećenja i uništavanja građe. Iz takvih (ne)uvijeta u protekloj godini preneseno je nekoliko tisuća jedinica arhivskih dokumenata tzv. „trajnog arhiva“ koji je sortiran i uskladišten u prostor koji mu jamči postojanost. U sljedećem periodu u planu je i izrada projekta digitalizacije, čime će se poboljšati sustav pretrage, ali i pitanje trajnog skladištenja vrijednih dokumenata.

opcinaposusje1

Na drugom katu Općine Posušje, izrađeno je i namješteno nekoliko novih ureda, uključujući i onaj Općinskog pravobranitelja čiji je ured također prethodno bio van zgrade općine. Ovime se poboljšava komunikacija s ostalim općinskim službama, a samim time i uvjeti za kvalitetniji rad pravobraniteljstva.

opcinaposusje3

I na koncu, pored novopostavljene rasvjete u krugu Općine, za spomenuti je i doradu na istočnom i južnom vanjskom dijelu zgrade. Naime, izvodili su se radovi na hidroizolaciji koji su i završeni proteklog tjedna, a njima će se ova jedna od starijih posuških kamenih građevina na duži period sačuvati od eventualne devastacije nastale atmosferskim prilikama.

opcinaposusje4

opcina-posusje.ba

OGLASI

Uljepšaj Božić drugima!

Frama Posušje i ove godine organizira humanitarnu akciju „Uljepšaj Božić drugima“ za potrebite u...

Loading