Select Page

Rakitno: Najavljujemo akciju dobrovoljnog darivanja krvi

Rakitno: Najavljujemo akciju dobrovoljnog darivanja krvi

Nakon što su se prošloga tjedna Posušani iskazali u dobrovoljnoj akciji darivanja krvi i prikupili čak 59 doza, pred nama je na području Posušja još jedna akcija darivanja krvi. U utorak 29. prosinca u prostorijama Osnovne škole Ante Brune Bušića u Rakitnu, Crveni križ općine Posušje u suradnji s mjesnim zajednicama Sutina i Poklečani, a pod vodstvom medicinskog tima Odjela transfuziologije SKB Mostar provodi akciju darivanja. Akcija će se održati u vremenu od 10 do 12 sati.

Predsjednik Crvenog križa općine Posušje Branko Leko je najavljujući obje akcije kazao da je cilj olakšati ljudima pristup darivanju, ali i smanjiti u ovoj pandemiji pritisak na jedno mjesto darivanja.

Priprema akcije je ove godine posebno zahtijevna jer se odvija u okolnostima pandemije: jednostavnija jer imamo iskustvo budući da je ovo već šesta akcija dobrovoljnog darivanja krvi na području Posušja od kada je dio nas i pandemija koronavirusa, ali ipak s više opreza jer nam je epidemiološka situacija dosad najgora. S obzirom na pandemiju korona virusa, proces doniranja krvi je nešto dugotrajniji zbog ispunjavanja upitnika, odnosno jednog trijažnog procesa koji pored standardnog upitnika podrazumjeva i nekoliko pitanja o doticaju darivatelja s koronom.

Iako je velikim djelom ove godine prevladavala pandemija, u Posušju je ipak održano pet akcija darivanja krvi u kojima je prikupljeno 240 doza krvi. Usporedbe radi, tijekom 2019. godine u nekoliko organiziranih akcija u Posušju je prikupljeno 208 doza krvi. Sutrašnja akcija je druga ove godine na području Rakitna.

OGLASI

Loading