Select Page

SVEČANO OBILJEŽENA 25. OBLJETNICA OSLOBOĐENJA KUPRESA

SVEČANO OBILJEŽENA 25. OBLJETNICA OSLOBOĐENJA KUPRESA

Kupres danas slavi 25. obljetnicu oslobođenja i 13. obljetnicu Dana Udruge specijalne policije MUP-a Hrvatske Republike Herceg Bosne. Obilježavanje je započelo u jutarnjim satima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred masovne grobnice Ogledala iz Drugog svjetskog rata.

Vijence su na spomen obilježjima Suho polje, Kupreško polje kao i na spomen obilježju poginulim Vukovarcima položili i načelnik općine Posušje Branko Bago, predsjednik Općinskog vijeća Ivan Lončar skupa s predstavnicima Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja općine Posušje.

U 10 sati u crkvi Svete Obitelji služena je misa zadušnica za poginule i umrle branitelje koju je predvodio mons. Tomo Vukšić, vojni ordinarij u BiH dok je misno slavlje svojim pjevanjem uveličala Klapa HRM “Sveti Juraj”. Prostor pred crkvom krasio je velebni drveni križ – dar posuškoga branitelja Roberta Tomića, a riječ je o križu koji je resio oltar za vrijeme misnoga slavlja pape Franje u Sarajevu. Misno slavlje povodom ove obljetnice je u izravnom prijenosu pratio i HRT.

Nakon mise uslijedio je svečani mimohod gradskim ulicama te svečana akademija u Hrvatskom domu kulture, a potom i druženje na platou Hrvatskog doma kulture Kupres.

Prisjetimo se, nakon više od dvije godine okupacije 3. studenog 1994. godine u operaciji Cincar oslobođen je Kupres i veći dio Kupreškog polja. Operacija je trajala tri dana, a oslobođen je prostor površine 400 kilometara četvornih. Vojska bosanskih Srba odbačena je dalje od planine Cincar i otvorena je cesta Šujica-Kupres prema Bugojnu. Tijekom akcije poginula su tri vojnika HVO-a, a više ih je ranjeno. Udruga specijalne policije HR HB odlučila je upravo ovaj datum proglasiti kao svoj dan u sjećanje na herojski podvig i ulazak pripadnika Specijalne policije HR HB u Kupres tijekom kojega su poginula dva pripadnika specijalne policije.

Obilježavanjem ovih datuma odajemo dužnu počast svakom životu ugašenom za slobodu ovoga grada te čuvamo uspomenu na sve koji su položili život na oltar Domovine.

OGLASI

Loading