Select Page

Rakitno: Prikupljeno 27 doza krvi

Rakitno: Prikupljeno 27 doza krvi

Nakon što su se prošloga tjedna Posušani iskazali u dobrovoljnoj akciji darivanja krvi i prikupili čak 59 doza, danas je u Rakitnu održana još jedna akcija dobrovoljnog darivanja krvi. U akciji koju je proveo medicinski tim Odjela transfuziologije SKB Mostar u u Osnovnoj školi Ante Brune Bušića danas  je prikupljeno 27 doza krvi, a samom darivanju pristupilo je 35 osoba.

Prema riječima dr. Anamarije Ćorić, liječnice Odjela transfuziologije SKB Mostar akcija je protekla iznimno dobro. „S obzirom da je ovo blagdansko razdoblje, smatram da je ova akcije uspiješna. Ovi malobrojni koji i nisu uspijeli dati krv, niso to mogli napraviti zbog malo povišenog tlaka ili sniženog što zapravo i nije čudno s obzirom se u ovo vrijeme jede malo jača hrana. Također, jedan od razloga je i uzimanje nekih lijekova, što opet nije čudno jer zimi imamo više gripe“, kazala je dr. Anamarija Ćorić.

Predsjednik Crvenog križa općine Posušje Branko Leko se zahvalio svima koji su pristupili akciji na dolasku i darivanju krvi. „Ovo je posljednja akcija darivanja krvi ove godine u organizaciji Crvenog križa općine Posušje, ali isto tako posljednji izlazak na teren ekipe Odjela za transfuziologiju SKB Mostar u ovoj godini. U kontekstu ove pandemije korona virusa, zanimljivo je spomenuti da su akcije darivanja krvi tijekom pandemije započele u Posušju u travnju, a evo i završile u Posušju za ovu 2020. godinu. Što se tiče današnje akcije, 27 doza je jako dobar broj za Rakitno. Ljetos smo u akciji u Rakitnu imali 24 prikupljene doze. S ovom današnjom, Rakitno je dalo ukupno 51 dozu krvi ove godine za SKB Mostar“, naglasio je Leko. Dodaje da se pogodilo s organiziranjem akcija u Rakitnu. „Ljudima je znatno lakše ako mi dođemo njima, a ne da oni dolaze nama. Jer ako uzmemo u obzir da netko iz Rakitna treba doći u Posušje, čekati red, pa onda pristupirti doniranju- tu se gubi oko 3 sata. Ovdje u Rakitnu je to pak vrijeme skraćeno na tek jedan sat“, kazao je predsjednik Crvenog križa općine Posušje Branko Leko. Leko je veliku zahvalu uputio i načelniku općine Posušje Anti Begiću koji je danas također darovao krv.

Iako je velikim djelom ove godine prevladavala pandemija, u Posušju je ipak održano šest akcija darivanja krvi u kojima je prikupljeno 267 doza krvi. Usporedbe radi, tijekom 2019. godine u nekoliko organiziranih akcija u Posušju je prikupljeno 208 doza krvi. Predsjednik Crvenog križa općine Posušje Branko Leko je kazao da je razlog sustavnijeg rada Crvenog križa općine Posušje, ali i sve veće svijesti ljudi.

Spomenimo da je današnja akcija organizirana s mjesnim zajednicama Poklečani i Sutina.

Radioposusje.ba

OGLASI

Lager traži 100 radnika

Tvrtka LAGER D.O.O. Posušje sa sjedištem u Posušju, Vukovarska 47, zbog povećanog obujma...

Loading