Select Page

Ovoga vikenda na Blidinju se održava forum pod nazivom „Mladi, zeleni i uspješni“

Ovoga vikenda na Blidinju se održava forum pod nazivom „Mladi, zeleni i uspješni“

Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije i Međunarodna organizacija za migracije (IOM BiH) i projekt “Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI)”  organizira Forum za mlade 2023.  Pod nazivom “Mladi, zeleni i uspješni.

Cilj Foruma za mlade 2023. „Mladi, zeleni i uspješni“  je stvoriti platformu za dijalog javnog sektora i mladih, kroz koju će se omogućiti identifikacija problema i potreba mladih, te razvoj mehanizama potpore jačanju uloge mladih u razvoju ŽZH.

Forum će biti održan od 6. do 8. listopada 2023. godine u  restoranu “Staza”, Park Prirode Blidinje.

Financiran iz Austrijske razvojne agencije (ADA) uz sredstva Austrijske razvojne suradnje, BHRI je dio višedonatorskog portfelja Međunarodne organizacije za migracije (IOM) za socijalnu koheziju i otpornost. Pokrenut u studenom 2017., program BHRI implementirao je IOM kako bi ojačao pozitivne političke i društvene aktere i rasprave kako bi se pružile alternative ekstremističkim glasovima i utjecajima. BHRI je putem mehanizma malih grantova podržala organizacije civilnog društva, lidere lokalnih zajednica i vladine institucije u Unsko-sanskoj županiji, Srednjoj Bosni, Zenici, Banja Luci i Biraču, Brčko Distriktu, kao i Hercegovini u prevenciji raznih oblika nasilja i ekstremizama

U skladu s ciljevima BHRI projekta, a u partnerstvu s Uredom za EU integracije Županije Zapadnohercegovačke, IOM BiH 6. listopada organizira networking event fokusiran na prilike za mlade u Bosni i Hercegovini; umrežavanje institucija i mladih iz Zapadne Hercegovine sa mladima iz ostalih županija Federacije BiH i mladima iz Republike Srpske. Kako su svi partneri iz ove regije naglasili da postoji nedostatak prilika usmjerenih na mlade i umrežavanja za mlade u županiji, sam događaj predstavlja priliku za povezivanje mladih iz regije s mladima iz drugih lokalnih zajednica i inspiriranje građanskog djelovanja među zajednicama i institucionalna suradnja u svjetlu procesa integracija BiH u EU.

Program Foruma „Mladi, zeleni i uspješni“ 

Forum će u petak 6. listopada otvoriti Ivan Jurilj, ravnatelj Ureda Vlade ŽZH za europske integracije, Predrag Čović, predsjednik Vlade ŽZH, Dominik Urak, zamjenik šefa misije Veleposlanstva Austrije u Bosni i Hercegovini i Laura Lungarotti, šef misije Međunarodne organizacije za migracije za BiH.

Prvoga dana foruma u 12.45 sati Ana Soldo, pomoćnica ravnatelja Ureda Vlade ŽZH za europske integracije održat će predstavljanje natječaja za inicijative mladih. Prva panel rasprava počinje u 14. 45 sati na temu „Mladi prvi govore: Značaj aktivizma i angažmana mladih u Bosni i Hercegovini“. Na njoj sudjeluju Asocijacija srednjoškolaca u BiH, Vijeće mladih Zapadne Hercegovine, Amila Čengić, koordinatorica projekta Vijeća mladih FBiH i Mladen Pjevčević, predsjednik Omladinskog savjeta Republike Srpske.

Druga panel rasprava počinje u 15.45 sati na temu Institucionalna podrška inicijativama mladih. Na raspravi sudjeluju Dženana Šabić Hamidović, nacionalni projektni službenik IOM BiH, predstavnik Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini, Admir Čeho, pomoćnik ministra za koordinaciju omladinskog sektora iz Ministarstva civilnih poslova BiH, Adis Salkić, pomoćnik ministra u Sektoru za pitanja mladih Federalnog ministarstva kulture i sporta FBiH, Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Županije Zapadnohercegovačke i Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Županije Zapadnohercegovačke.

Drugi dan foruma počinje s radionicama za mlade. Od 9.30 sati radit će se na temama „Zagovaranje za mlade i “zelena” pitanja“, „Osnove “zelenog” aktivizma mladih“, „Lokalni “zeleni” aktivizam u Zapadnohercegovačkoj županiji“ i „Održiva moda“. Radionice i predavanja će održati Emil Balavac, stručnjak za aktivizam mladih i ekološke politike, Azra Džaferbegović, projektna asistentica DTM, MECC focal point IOM BiH, Josip Kolobarić, organizacija Apollo, Prof. dr. Dejla Ramić iz No nation fashion.

Od 15 sati u subotu 7. listopada radionicu na temu „Digitalni mediji i društvene mreže za angažman mladih“ će održati Agencija Degoridan, Ammar Grabić, Omladinska novinska udruga i Ena Sikira, projekt Iz mlade Z(j)enice.

Trećeg dana foruma u nedjelju 8. listopada također će biti održano nekoliko radionica. Počinju u 8.30 sati, a razgovarat će se i raditi na temama „Pristup razumijevanju Zakona o mladima prilagođen mladima“, „Kazalište i rad s mladima“, i „Ulična umjetnost i rad s mladima“. Radionice će održati Amila Čengić, Vijeće mladih FBiH, Nusmir Muharemović, organizacija Studio teatar i Organizacija Rezon.

Radioposusje.ba

OGLASI

Loading