Select Page

RAKITNO: Sakrament svete potvrde primilo je 35 vjeroučenika

RAKITNO: Sakrament svete potvrde primilo je 35 vjeroučenika

U subotu 16. lipnja 2018. s početkom u 10 sati bilo je slavlje svete mise i krizme u župi Rakitno, koju je poredvodio biskup Ratko Perić, a u koncelebraciji su sudjelovali uza župnika fra Marinka Leku i župnik iz susjedne župe Sutine don Slaven Ćorić, zatim dekan Posuškoga dekanata i posuški župnik fra Mladen Vukšić, fra Valentin Vukoja iz Posuškog Graca, don Joko Blažević iz Vinjana i don Ilija Drmić iz Vira, a don Ante Ivančić iz Zagorja bio je spriječen, te nije bio na ovome slavlju.

Sakrament svete potvrde primilo je 35 vjeroučenika osmoga osmogodišnje i prvoga razreda srednjih škola. Biskupa, župnika i roditelje pozdravila je učenica, koja je sama sastavila pozdravni govor, a druga učenica i krizmanica uručila je cvijeće biskupu Ratku. Župnik je pozdravio u ime sabranih vjernika i krizmanika, kao i svih ostalih župljana gdje god da jesu, duhovnoga pastira naših dviju hercegovačkih biskupija i izrekao nekoliko podataka o samoj župi koja se ipak smanjuje brojem svojih žitelja zbog više uzroka, a među njima su seobe i odlasci u inozemstvo.

0_10

Biskup je govori najprije o životu sv. Ivana Krstitelja nad kojim je bila ruka Božja i vodila ga od Jeruzalema do Pustinje i Jordana i Herodova dvora i Herodova zatvora, te do mučeništva, a onda propovijedao je kratko o tome kako je Ivan životno surađivao s darovima Duha Svetoga: mudrošću, razboritošću, znanjem, savjetom, pobožnošću i bogobojaznošću.

Župna crkva prije sedam godina posvećena je sv. Ivanu Krstitelju o Ivandanu, a prije toga bila je pod zaštitom mučenika sv. Ivana Nepomuka (rođen 1345., umro 1393., Prag, Češka). Taj hram Božji je zadnjih 10-ak godina doživio temeljitu obnovu, a ukrašen je s 19 vitraja, 14 postaja Križnoga puta i završnom slikom Kristova uskrsnuća u prezbiteriju vrsnoga umjetnika Ante Mamuše iz Novoga Travnika. Sve se to događalo u razdoblju stabilnoga i dobro usmjerenoga gospodarstva u rakitskom kraju.

Nakon ovoga misnog slavlja župnik fra Marinko i biskup Ratko uslikali su se s krizmanicima za trajnu uspomenu na ovaj jaki i snažni susret s Duhom Svetim po sakramentu svete Potvrde, a s molitvama u srcu da ovi mladići i djevojke i dalje rastu u vjeri, nadi i ljubavi, te da postignu cilj svoga života.

Radioposusje.ba

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

Kreće anketiranje u Posušju

Anketa o radnoj snazi u Posušju provodit će kontinuirano tijekom cijele godine. Anketa se provodi...

Loading