Select Page

Rast turističkih dolazaka ukazuje na sve veću prepoznatljivost Bosne i Hercegovine kao atraktivne turističke destinacije

Rast turističkih dolazaka ukazuje na sve veću prepoznatljivost Bosne i Hercegovine kao atraktivne turističke destinacije

U sklopu “Sarajevo Travel Fest- Destination Festival”, danas je u Sarajevu održana konferencija pod nazivom “Kreativne i održive zajednice u turizmu u 21. stoljeću”. Okupljajući stručnjake iz javnog i privatnog sektora Bosne i Hercegovine te inozemstva, kao i predstavnike međunarodne zajednice i donatorskih projekata, konferencija je imala za cilj promovirati turističke destinacije kako regije, tako i svijeta.

Na otvaranju konferencije nazočnima se obratila zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, gđa Ljiljana Lovrić. U svom obraćanju, gđa Lovrić istaknula je nekoliko važnih statističkih činjenica koje ukazuju na potpuni oporavak sektora turizma Bosne i Hercegovine u 2023. godini. Posebno je istaknula impresivan rast broja posjeta i noćenja, nadmašujući čak i rekordnu 2019. godinu.

Odgovarajući rast turističkih dolazaka ukazuje na sve veću prepoznatljivost Bosne i Hercegovine kao atraktivne turističke destinacije te potiče značajan broj investicija u sektor turizma. Gđa Lovrić naglasila je važnost maksimalnog iskorištavanja potencijala turizma, ističući da je turizam ne samo alat za promociju države i regije, već i značajan doprinos rastu BDP-a, transformaciji ekonomije, socijalnoj uključenosti te sinergiji s drugim gospodarskim granama.

Stoga je ključno iskoristiti komparativne prednosti Bosne i Hercegovine, uključujući bogatstvo kulturne i prirodne raznolikosti, jer je upravo u tim različitostima sadržan identitet jedne države.

Konferenciju je pozdravilo i predstavništvo Izaslanstva EU u Bosni i Hercegovini, UN projekta za turizam, Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Kantona Sarajevo i Grada Sarajeva.

OGLASI

Loading