Select Page

Tjelovježbom i zdravom prehranom do kvalitetnijeg života djece

Tjelovježbom i zdravom prehranom do kvalitetnijeg života djece

Projekt „Zdravo dijete“ ovih je dana i službeno startao u Dječjem vrtiću „Bajka“ Posušje satom tjelovježbe s profesoricom kineziologije Anom Marijom Penava i satom o zdravoj prehrani s nutricionisticom Marijanom Zubac. Krajnji cilj – stvarati zdrave navike u tjelesnoj aktivnosti i prehrani od najranije dobi.

„S ciljem poboljšanja rada i napretka u svim segmentima koje kao vrtićka ustanova nudimo, započinjemo s projektom “Zdravo dijete” u suradnji sa stručnjacima. Cilj ovog projekta je svjesnost zdravog života od malih nogu. Pored svih aktivnosti koje djeca imaju kroz vrtićki program, želimo napraviti korak dalje i pod stručnom palicom kineziologa i nutricionista dovesti do jedne više razine psihomotorni razvoj djece. Na ovaj način im želimo stvoriti zdrave navike za očuvanje zdravlja i fizičkih sposobnosti. Nadam se da ce ovaj projekt zaživjeti i stvoriti u našem vrtiću jedno zdravije ozračje- jer što nam je važnije od naše dječice“, kazala je ravnateljica Dječjeg vrtića „Bajka“ Posušje Kristina Milas.

Dodala je da je ovaj vrtić s programom zdrave prehrane započeo još početkom ove pedagoške godine. „Početkom godine smo promijenili kompletan jelovnik vrtića. Izbacili sve prženo i naglasak stavili na variva. Također, međuobroci više nisu keksići nego voće i moram priznati da je ta promjena prošla bez ikakvih problema. To pak znači da nije do djece, nego do nas. Djeca se lako prilagođavaju i ako im ne pokažemo primjerom, teško da će doći do promjene“, dodala je ravnateljica Milas.

Govoreći pak o tjelesnoj aktivnosti kod djece, profesorica kineziologije Ana Marija Penava je kazala da aktivnost djece sigurno više nije na razini od prije.

„Što se tiče zdravih navika od malih nogu, to je na našem području dosta zanemareno. Bosna i Hercegovina nažalost prednjači u smislu pretilosti naših najmlađih. Poražavajuće su nam statistike kada je u pitanju ispunjavanje elementarnih fizičkih aktivnosti kod djece, najviše smo zakazali u edukaciji kada su u pitanju njihove zdrave navike. Upravo zato smo pokrenuli ovaj mini projekt „Zdravo dijete“ u suradnji sa dječjim vrtićem Bajka. Kao kineziologa veseli me činjenica da je uprava vrtića prepoznala važnost usvajanja zdravih navika od malih nogu. Naša djeca su naša budućnost i u skladu s tim, dužni smo im stvoriti uvjete za zdrav razvoj. Djeca provode veliki dio svog vremena u vrtiću, stoga tete trebaju poticati djecu i roditelje na fizičku aktivnost. Dakle, iz vrtića možemo djelovati preventivno i napraviti puno. Ako kod naših najmlađih budemo poticali usvajanje zdravih navika, i roditelji će se pokrenuti”, kazala je prof. kineziologije Ana Marija Penava.

I od zdrave prehrane smo se udaljili smatra nutricionistica Marijana Zubac iz Nutrilife centra. Naglasila je usvajanje zdravih navika po modelu učenja od roditelja – ono što vide da im roditelji rade i kako se ponašaju, to će i djeca raditi.

„Naša djeca su dobila krivu percepciju o navikama, njima ne trebaju ekskluzivna mjesta i šoping centri, nego izlazak u prirodu i više fizičkih aktivnosti. Trebamo promijeniti svijest kod roditelja, jer su oni najveći primjer djeci. Navike se ne uče onda kada narastu i budu htjeli postati zgodni i fit, nego u ovom periodu života dok su još mladi i dok im se organi razvijaju. Djeca nisu navikla uzimati svih pet obroka dnevno i na balans u prehrani, ova navika je jako zanemarena, stoga roditelji trebaju davati pravi primjer mijenjanjem svojih životnih i dnevnih navika, a samim time će utjecati i na vlastito dijete i njegovo zdravlje“, smatra nutricionistica Marijana Zubac.

Radio Posušje

OGLASI

Loading