Select Page

Rat Suda i Tužiteljstva BiH: Nesposobni ili korumpirani

Rat Suda i Tužiteljstva BiH: Nesposobni ili korumpirani

Državni sud i Tužiteljstvo započeli su do sada najoštriji sukob vezano za pravosudne procese koji su u tijeku ili tek vode režirano međusobno optuživanje kako bi preusmjerili istrage u dva aktualna slučaja. Razmijenili su naime oštre uzajamne javne optužbe tereteći se međusobno za propuste u istrazi navodnog financijskog kriminala za devet osoba uhićenih prošloga tjedna zbog financijskih malverzacija telekoma HT-a Eroneta i nekoliko marketinških tvrtki, kao i televizijskih postaja.

Jednomjesečni pritvor

Problem je nastao kada je Sud BiH odbacio zahtjev da se za devet uhićenih odredi jednomjesečni pritvor na što je u subotu reagiralo Tužiteljstvo BiH uz teške optužbe da državni Sud ovakvom odlukom ometa borbu protiv kriminala i korupcije u državi. – Smatramo da se ovim ugrožava borba protiv korupcije i ne šalje se dobra poruka građanima BiH, navedeno je u vrlo oštrom priopćenju Tužiteljstva BiH kojim se praktično navodi da je Sud BiH krivac za oslobađanje osoba koje su osumnjičene za ozbiljna kaznena djela. Iz te su institucije istaknuli kako su dodatno nezadovoljni odlukom Suda BiH da nakon dva mjeseca iz pritvora pusti trojicu braće Ivanković-Lijanović te ministra trgovine Federacije BiH Milorada Bahilja koji su ranije uhićeni također zbog sumnje u financijske prijevare te porezne i carinske utaje. Tužiteljstvo BiH, koje je doživjelo još jedan poraz, što uključuje i presude za terorizam, drži da ima dovoljno dokaza za procesuiranje osumnjičenih u oba predmeta u kojima je riječ o “višemilijunskom kriminalu” te ističu kako su nezakonitosti i financijske malverzacije utvrdile i zemlje Europske unije, odnosno Austrija i Slovenija. Iz Suda BiH nakon nekoliko su sati reagirali priopćenjem kojim su kolege iz državnog odvjetništva proglasili nesposobnima za vođenje složenih istraga.

Optužbe

Oni su praktično pojasnili kako tužiteljica zadužena za istragu u predmetu “Gibraltar”, koji se odnosi na navodne malverzacije između Eroneta i marketinških tvrtki, na ročištu za određivanje pritvora nije ponudila nijedan čvrst dokaz kojim bi se potvrdila opravdanost takve mjere, što, pak, s obzirom na njezinu izjavu kako se radi o procesu stoljeća govori o amaterizmu ili o namjeri da se neslavno okonča ova epizoda.

“Takva nepripremljenost i površnost nedopustiva je i ne predstavlja odlučnu borbu s kriminalom”, naveli su iz Suda BiH predbacivši državnom odvjetništvu da svoje zaključke temelji na indicijama i bez potrebnih financijskih vještačenja. Pri tome su iz Suda pozvali Tužiteljstvo BiH da umjesto obmanjivanja javnost tužitelje pošalje na edukaciju.

vecernji.ba

OGLASI

Lager traži 100 radnika

Tvrtka LAGER D.O.O. Posušje sa sjedištem u Posušju, Vukovarska 47, zbog povećanog obujma...

Loading