Select Page

Ravnatelj posuške gimnazije prof. Ante Jukić nakon 6 godina konačno dokazao nevinost

Ravnatelj posuške gimnazije prof. Ante Jukić nakon 6 godina konačno dokazao nevinost

Prije nekoliko dana na adresu ravnatelja Gimnazije fra Grge Martića u Posušju profesora Ante Jukića stigla je omotnica sa suda u Širokom Brijegu naslovljena sa „PRESUDA“. Nadao se ravnatelj da je to konačno potvrda prvostupanjske presude i da se na takvu presudu više nitko ne može žaliti. Tako je i bilo. Nakon više od 6 godina hodanja po sudovima i dokazivanja nevinosti konačno je došla potvrda onoga što je cijelo vrijeme i tvrdio, da nije kriv.
No, zbog čega je ovaj slučaj poprimio ovolike razmjere i zašto je tek sad završen?
Krenimo redom!


Dolazak prosvjetne inspektorice

Zadnjeg dana nastave u Gimnaziji fra Grge Martića, 9. lipnja davne 2017. godine, iako nastava još nije bila završena te razredna vijeća nisu bila održana na kojima je trebala biti razmatrana točka po žalbi roditelja koji se obratio izravno Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i športa ZHŽ, u gimnaziju fra Grge Martića stigla je inspektorica, prof. Nada Đerek.
Izvršila je nadzor na zahtjev roditelja zbog sumnje u nezakonitost zaključivanja ocjena. Inspektorica je inspekcijskim nadzorom obuhvatila sve učenike koji su pali na godinu, te naredila poništavanje negativnih ocjena u roku od 24 sata kod ukupno šest učenika, ne navodeći način izvršenja naređenja.
Dakle, inspektorica je naredila, odnosno sugerirala ravnatelju da poništi negativne ocjene i unese pozitivne.
Nastavničko vijeće, čiji član je i sam ravnatelj Jukić, odbilo je postupiti po naređenju i 12. lipnja 2017. godine potpisalo je odluku kojom odbijaju postupiti po nalogu inspektorice te traže od resorne ministrice očitovanje, zaštitu i poništenje inspekcijskog nalaza. Inspektorica je ponovno (13. lipnja 2017. godine) u školu faksirala Odluku kojom vrši pritisak na ravnatelja da on osobno mora postupiti po naređenju.
Nalog Inspektorice ali i Ministarstva doveo je i do Presude suda koji je naložio da se djeci moraju izdati svjedodžbe i to u roku od 24 sata. Presude suda se moraju poštovati i zato su svjedodžbe morale biti izdane. Osim toga ravnatelj je morao postupiti po presudi zbog Ombudsmena koji je reagirao i naglasio da su prava djece iznad svih drugih prava te da se svjedodžbe trebaju izdati jer su ispunjeni svi preduvjeti za njihovo izdavanje.

Izdavanje svjedodžbi


U konačnici, ravnatelj je pod svim navedenim okolnostima izdao svjedodžbe, a djeca su završila navedenu školsku godinu i nastavila sa svojim normalnim aktivnostima
No, cijeli slučaj na sudu tek počinje. Veliki dio članova nastavničkog vijeća, koji su do jučer zajedno s ravnateljem odbili izvršiti nalog Inspektorice sad su se okrenuli prema ravnatelju.
Optužnica, koju su mu potpisali kolege, njih 21, podnesena je u Tužiteljstvu. Oni su tužili i ravnatelja ali i inspektoricu te tadašnju ministricu.
Županijsko tužiteljstvo u Širokom Brijegu je zaprimilo dvije kaznene prijave zbog prepravljanja ocjena u Gimnaziji fra Grge Martića Posušje na kraju školske godine 2016./2017. te zlouporabe položaja ili ovlasti.


Druga kaznena prijava podnesena je dana 29. rujna 2017. godine od strane dvadeset i jednog profesora Gimnazije fra Grge Martića Posušje. Putem punomoćnika profesori su Županijskom tužiteljstvu podnijeli kaznenu prijavu protiv v.d. ravnatelja Gimnazije fra Grge Martića Posušje Ante Jukića, županijske prosvjetne inspektorice Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa ZHŽ Nade Đerek i tadašnje ministrice navedenog ministarstva Ružice Mikulić.

Proces protiv ravnatelja

Ministrica, inspektorica i ravnatelj prijavljeni su zbog kaznenog djela zlouporabe položaja ili ovlasti, nesavjesnog rada u službi i krivotvorenja službene isprave.
U procesu koje je dalje vodilo tužiteljstvo ostao je samo ravnatelj dok su druge dvije osobe iz nekih nepoznatih razloga izostavljene iz cijelog postupka.
Trebalo je preživjeti sljedećih šest godina razapinjanja po portalima i novinskim člancima te brojne komentare i poruke koje su na kraju, kako je sud i potvrdio, neutemeljene.


Zanimljivo je kako je ravnatelj još 2021. godine oslobođen pa se Tužiteljstvo žalilo na presudu i produljilo cijeli postupak do ove konačne Presude koja je kako smo i naveli konačna bez mogućnosti novog postupka.
Iako se u početku ravnatelj dobro snašao u procesu upravljanja Gimnazijom fra Grge Martića, nitko nije mogao ni slutiti da će se dogoditi ovako nešto što će mu izazvati tolike emocionalne ali i financijske gubitke.

Višegodišnji proces


Jasno je da poništavanje ocjena nije dobar način, no, ni prebacivanje krivice na jednu osobu, u moru drugih sudionika nije nimalo lijepo. Osobito ako je ta osoba dojučerašnji kolega koji nije ničim zaslužio takav tretman. Nekako cijelu priču najbolje opisuje dobro poznati narodni izraz “nož u leđa”!
Isto tako preuzimanje pravde u svoje ruke pod izgovorom „ravnatelj će najmanje nastradati“ nije postupak koji krasi akademski obrazovane građane. Ako je sud konačno presudio da Ante Jukić nije kriv nakon više od 6 godina, tko će nadoknaditi izgubljeno vrijeme ali i troškove koje ni ne treba posebno naglašavati?
Pitanja su mnoga ali odgovori izostaju. Osobito iznad Antine glave koji je eto, ni kriv ni dužan, 6 godina proveo obilazeći sudove kako bi konačno došao do presude. Trebalo je to iznijeti i na tome mu iskreno čestitamo.

Posušje.info

OGLASI

Loading