Select Page

Razgovarali smo s Kristijanom, mladim informatičarem iz Posušja koji će svoje znanje i iskustvo prenijeti mladim Posušanima

Razgovarali smo s Kristijanom, mladim informatičarem iz Posušja koji će svoje znanje i iskustvo prenijeti mladim Posušanima

Kristijan Penava je mladi informatičar iz Posušja koji je već dosta sati „nabrao“ u svijetu programiranja i informatike. Bogato iskustvo iz NSofta, jednog od lidera u svijetu programiranja na ovim područjima, Kristijan će prenijeti na mlade, a i one starije željne znanja iz ovog područja.
Kristijan je za naš portal govorio o svom iskustvu u svijetu računala i o odluci da taj svijet približi svima onima kojima je to zanimljivo.

Kristijane, jeste se oduvijek zanimali za ovo područje ili ste ga zavoljeli za vrijeme studija?
Da, već dugo godina sam u ovom području te sam još od manjih nogu imao afiniteta prama računalima te informatici. Za vrijeme studija te tijekom usavršavanja kroz stručne tečajeve sam uvidio dosta mogućnosti i perspektive u informatici. Tijekom godina se trud isplatio i sada vidim je odluka da se predam u svijet informatike bila dobra.

Zašto ste se odlučili na održavanje tečajeva u Posušju?
Smatram da mladi zaslužuju priliku da se upoznaju s edukacijom 21.-og stoljeća, a to je informatika. Nažalost, u bližoj okolici mladi nemaju mogućnost da se educiraju te istraže najnovije tehnologije i dobrobiti računalnog svijeta. Iskreno, gledajući okolne gradove i županije, mladi su dosta educiraniji te imaju veće mogućnosti da napreduju kako kroz obrazovni sustav tako i kroz razne tečajeve/vanjske aktivnosti koje im se nude. Smatram da se uz dobru organizaciju i stručne ljude dosta toga može promijeniti po tom pitanju.

Smatrate li da je naš sustav obrazovanja dobar ili ga treba mijenjati?
Nažalost, kada su u pitanju informatika/računarstvo i primjena novih tehnologija u vidu olakšavanja života ne.
Ne tako davno i sam završio obrazovanje unutar “našeg” sustava. Smatram da

Što je po Vama prednost u radu jednog programera?
Kao i svaki posao, i ovaj nosi određene prednosti i mane. Gledajući tržište rada, programiranje je jedno od deficitarnih zanimanja i kako smo u jeku informatičke revolucije, potražnja za istima će biti u porastu.
Osobno, sklonost logičkom razmišljanju i rješavanju problema je jedan od glavnih karakteristika programera/informatičara. Kako u struci isto se može primijeniti i u životu. Nadalje, mnogo je prilika i mogućnosti jer se svatko može pronaći u određenoj grani programiranja te pronaći “kutak” za sebe.
Mogućnost rada od kuće ili bilo koje lokacije, točnije, sve što Vam je potrebno jeste laptop i dobra volja/vještina. Prilika za suradnju sa ljudima iz cijelog svijeta i ono najbitnije zabava. Raditi ono što voliš i pritom zaraditi najbolji je osjećaj od svega.

Smatrate li da taj posao ima potencijala u ovoj našoj sredini?
Da, vidim potencijal. Posušje je mjesto s mnogo mladih ambicioznih ljudi. Smatram kako bi inicijativa poput ove mogla inspirirati mnoge da “krenu” ili da se okušaju u ovom području.

Za prijavu na tečaj ispunite ovu formu.

OGLASI

Loading