Select Page

RH brine status bh. Hrvata, ali se neće miješati u unutarnja pitanja

RH brine status bh. Hrvata, ali se neće miješati u unutarnja pitanja

Bosna i Hercegovina će u Republici Hrvatskoj imati snažnog saveznika na putu u Europsku uniju i NATO savez. Poručila je to jučer nakon službenog sastanka s članovima Predsjedništva BiH predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, piše Večernji list BiH.

Konstitutivnost bh. Hrvata

Predsjedatelj Dragan Čović i članovi Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić, započeli su jučer u Zagrebu dvodnevni uzvratni posjet Hrvatskoj upravo susretom s predsjednicom Grabar-Kitarović. U obraćanju novinara nakon ovih razgovora predsjednica je kazala da je neupitan stav Hrvatske u vezi s cjelovitošću BiH koju doživljavaju kako suverenu državu jednokopravnih naroda.

Poručila je i kako se Hrvatska ne planira miješati u unutarnja pitanja u BiH, ali da ima interes za status hrvatskog naroda u BiH. 
- Republika Hrvatska zainteresirana je i za sudbinu hrvatskog naroda kao jednog od tri jednakopravna i konstitutivna naroda u BiH. Zainteresirani smo i za politički, gospodarski i svaki drugi prosperitet BiH. Na tome ćemo BiH pružati političku, tehničku i svaku drugu potporu, rekla je Grabar-Kitarović, najavljujući skoro potpisivanje sporazuma o europskom partnerstvu između dvije zemlje. 
Hrvatska predsjednica osvrnula se i na aktiviranje MAP-a, ističući kako BiH mora zadovoljavati kriterije koji su tiču popisa vojne imovine.

08.03.2016., Zagreb - Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarovic primila je u sluzbeni posjet predsjedavajuceg dr. Dragana Covica i clanove Predsjednistva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovica i dr. Mladena Ivanica u Uredu predsjednice Republike.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

08.03.2016., Zagreb – Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarovic primila je u sluzbeni posjet predsjedavajuceg dr. Dragana Covica i clanove Predsjednistva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovica i dr. Mladena Ivanica u Uredu predsjednice Republike.
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

-Nadam se da će BiH postići značajan korak i da ćemo u Varšavi moći razgovarati o aktiviranju akcijskog plana za BiH, kazala je Grabar-Kitarović. 
Za bilateralne odnose BiH i Hrvatske je ustvrdila da su generalno dobri, ali da dvije zemlje imaju nekoliko otvorenih pitanja. 
- Postoji dobra volja za njihovo rješavanje. Nadam se da će Vlada RH i Vijeće ministara BiH početi sustavno rješavati otvorena pitanja i postavljati pretpostavke za snažniji gospodarski razvoj i ulaganja između dvije države, kazala je Grabar-Kitarović.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović ustvrdio je da BiH i Hrvatska imaju i više nego prijateljski odnos koji treba nastaviti graditi u istom smjeru. 
- Veliko i nesebično hvala na potpori koju nam dajete na našem euroatlantskom putu. Mi smo predali zahtjev za članstvo u Europskoj uniji i ja se nadam da ćemo do kraja godine dobiti pozitivan odgovor. Vjerujem i da ćemo moći na pitanja koja ćemo dobiti pripremiti kvalitetne odgovore, između ostalog i uz vašu pomoć, kazao je Čović u Zagrebu.

Današnji susreti u Zagrebu

Istaknuo je kako je plan da BiH 2017. godine ima kandidacijski status u EU. Što se tiče NATO saveza, situacija je, kako je kazao, nešto kompliciranija, a siguran je kako Hrvatska može učiniti mnogo da se u NATO-u drukčije počne gledati prema BiH.

Članovi Predsjedništva BiH u Zagrebu su dočekani uz najviše državne i vojne počasti. Nakon intoniranja himni dviju zemalja, predsjedatelj Čović pozdravio je svečani ustroj Vojske Hrvatske, a potom je uslijedio sastanak u Uredu hrvatske predsjednice. Danas, drugog dana posjeta Hrvatskoj, članovi Predsjedništva BiH trebali bi imati susret s premijerom Tihomirom Oreškovićem i čelništvom Hrvatskog sabora.

vecernji.ba

OGLASI

Loading