Select Page

Rijedak fenomen snimljen pod vodom: Prelijep je, ali i smrtonosan

Rijedak fenomen snimljen pod vodom: Prelijep je, ali i smrtonosan

Prije nekoliko dana na YouTube kanalu Beauty Of Planet Earth osvanuo je BBC video rijetkog podvodnog fenomena snimljenog na Antartiku. Na prvi pogled zadivljujući prizori ubrzo su se proširili društvenim mrežama, no riječ je o smrtonosnom fenomenu. Iako izgleda poput tornada, sve je snimljeno pod vodom.

U pitanju je ledeni prst smrti, poznat i pod nazivom ledeni stalaktit ili ledenica smrti. To je prirodna pojava koja nastane kada slana morska voda „iscuri“ iz leda u more. Kada se to dogodi, postoji šansa da se u okeanu formira podvodni stalaktit, poznat kao ledeni prst smrti, piše The Guardian.

On može dostići i do nekoliko metara dnevno. Kada dotakne morsko dno, širi se u sloj leda koji može da raste dovoljno brzo da prestigne morske zvijezde, ježeve i druge morske životinje koje se sporo kreću. Potom ih proguta i zaledi na mjestu.

Za ovu neobičnu pojavu zna se još od šezdesetih godina, ali je nastanak ledenog prsta prvi put snimljen tek 2011. godine. Međutim, detalji ovog fenomena još uvijek nisu u potpunosti razjašnjen.

VL

OGLASI

Loading