Select Page

Rodiljama bez posla naknada 60% prosječne plaće u FBiH

Rodiljama bez posla naknada 60% prosječne plaće u FBiH

Do kraja godine, ako se posloži sve planirano, nezaposlene rodilje iz svih županija u Federaciji BiH imat će ujednačene naknade.

Ukoliko Federalni parlament usvoji zakon o zaštiti obitelji s djecom, to će značiti kako će sve nezaposlene rodilje u većem bh. entitetu imati mjesečnu naknadu od 60% prosječne plaće u FBiH.

Također, bit će utvrđen i isti iznos dječijeg dodatka – piše Avaz.ba.

Nakon što je usvojena Inicijativa Kluba parlamentarki FBiH da se izjednače naknade, nakon toga je Nacrt zakona usvojio Zastupnički dom Parlamenta FBiH. Isti nacrt razmatrat će izaslanici Doma naroda Federalnog parlamenta 13. veljače.

Kako je za „Avaz“ rekla predsjednica Kluba parlamentarki Kenela Zuko (SDA), sve županije su dali suglasnost na Nacrt prema kojem će, kada zakon bude konačno usvojen, županje isplaćivati rodiljne naknade, a Federacija dječije doplatke.

– Sve će biti ujednačeno, za razliku od trenutne situacije. Sada imamo rješenje da je u Zeničko-dobojskoj županiji dječiji doplatak 21 KM, a u Sarajevu između 50 i 60 KM.

Naknade u nekim dijelovima Federacije isplaćuju se nezaposlenim rodiljama, u nekima dobivaju jednokratnu naknadu, a u nekim županijama ništa. To će biti ispravljeno sustavnim rješenjem – rekla je Zuko.

Da postoje ozbiljne namjere federalnih vlasti da se ova oblast sustavno uredi, dokaz je i to kako je u proračunu Federacije BiH za 2020. godinu već usvojena stavka od 20 milijuna maraka za naknade nezaposlenim rodiljama.

Nakon što sredinom veljače Dom naroda usvoji nacrt, zakon ide u javnu raspravu. Nakon toga će Federalna vlada pripremiti prijedlog zakona i uputiti ga ponovo Parlamentu Federacije na usvajanje, nakon čega slijedi njegova implementacija – zaključuje Avaz.ba

OGLASI

Loading